Jak velryby začaly hltat

Nejprve široká hlava s pružnou čelistí a pak kostice. Tak vypadá pořadí adaptací, které velrybám dovolily hltat drobnou kořist.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ocas velryby, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Geo Okretic

Kytovci z řádu kosticovců (Mysticeti), mezi které patří například plejtváci a keporkakové, mají až bizarně stavěnou lebku. Je velmi široká a kosti spodní čelisti nejsou pevně srostlé jako u jiných savců, ale elasticky spojené. Díky tomu může velryba široce otevřít ústa a pohltit obrovský objem vody plné drobných rybek či korýšů. K „přecezení“ potravy jí slouží kostice, které nahradily zuby a daly jméno celému podřádu kytovců. V jakém pořadí tyto dvě klíčové adaptace pro lov drobné potravy vznikly, až dosud nikdo nevěděl. Předkové moderních kosticovců ze skupiny Archaeocetes měli srostlé kosti spodní čelisti a tlamu plnou zubů.

Počítačová rekonstrukce kytovce Janjucetus hunderi | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Nobu Tamura

Poznání přišlo teprve s novým nálezem kytovce Janjucetus hunderi, který žil asi před 25 miliony let a velikostí i tvarem těla připomínal delfíny. Tento druh byl popsán v roce 2006 na základě lebky s horní čelistí, která obsahovala velké kónické zuby. Nyní se našla i spodní čelist. Její kosti nebyly plně srostlé, ale ani elasticky spojené a nedovolovaly roztažení spodní čelisti. Janjucetus se proto nemohl krmit tak jako dnešní velryby a do tlamy nasával velké ryby a hlavonožce.

Lebka kytovce Janjucetus | Foto: licence Public Domain, volné dílo

Čenich pravěkého kytovce však byl podobně široký jako u dnešních velryb. Vědci z toho usuzují, že nejdříve se vyvinula široká hlava a elastická spodní čelist, která umožnila zvětšit objem ústní dutiny. V pozdějších fázích evoluce pak zuby kytovců nahradily kostice, které celý systém zefektivnily.

Zdroj: Biology Letters

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme