Maniok je ideální plodina v době globálního oteplování, potvrdili vědci

Plodiny v Africe čeká kvůli globálnímu oteplování boj o přežití. Jedné z nich se to ale netýká, nenápadný kořen manioku je schopen prospívat i při vysokých teplotách. Když přijdou sucha, zavře se a na déšť si počká. V odolnosti se manioku žádná plodina nevyrovná. Potvrdili to vědci z Centra pro tropické zemědělství, kteří ho proto nazývají ‘Rambo mezi rostlinami‘.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maniokové kořeny | Foto: licence: GFDL, David Monniaux

„Maniok je typická tropická rostlina a má dlouholetou tradici pěstování nejen v Latinské Americe, odkud pochází, ale už několik století i v Afice. Takže podmínky, které se tam nabízejí, jsou pro něj ideální,“ přiblížila na Rádiu Česko analytička potravinové bezpečnosti z Glopolisu Blanka Křivánková.

V boji s vysokými teplotami porazil maniok všechny další klíčové plodiny Afriky, jako brambory, kukuřici, fazole, banány i proso. „Tato jeho schopnost není nadpřirozená, naopak je to takový návrat k tradičním znalostem a k tradičním plodinám. O této plodině se vědělo vždy, ale byla velmi opomíjená,“ dodala analytička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byla analytička potravinové bezpečnosti z Glopolisu Blanka Křivánková.

Podle ní je potvrzení odolnosti manioku dobrá zpráva pro potravinovou bezpečnost subsaharské afriky, zároveň ale upozornila, že šance na změnu významu této plodiny je téměř mizivá.

„Jedná se o investice do zemědělství, podporu lokální produkce místních původních potravin, liberalizace agrárního obchodu. Bez těchto opatření nemusí mít maniok žádný význam,“ vysvětlila.

Středoafrická žena drtí tradičním způsobem maniok. | Foto: Archiv MUDr. Marcela Drlíka

Maniok se objevuje na talíři obyvatel Afriky velmi často. „V určitých částech kontinentu je už nyní hlavní potravinou, například v západní Africe. A nevidím důvod, proč by si i nadále nemohl vydobýt pevnější místo a vrátit se na výsluní,“ míní analytička.

Manioku se také říká sladký brambor a dá se upravovat na různé způsoby. „Maniok ale obsahuje jedovatý glykosid, proto je nutné ho před konzumací tepelně upravovat. Může se třeba vařit, ale nejčastěji se z něj vyrábí mouka na kaši nebo na placky. A je také možné konzumovat nejen kořen, ale také listy,“ dodala analytička.

Ondřej Černý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme