Miliony slepic z klecí končí každoročně na jatkách. Změnit to má 'Slepice v nouzi'

Přes pět milionů slepic z klecových velkochovů míří každý rok na jatka proto, že už nesplňují normy na produkci vajec. Alespoň některá ze zvířat se proto snaží zachránit lidé z projektu ‚Slepice v nouzi‘, vyřazená zvířata skupují přímo od drůbežáren a nabízí je k adopci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kuře, kuřata, slepice

kuře, kuřata, slepice | Foto: stock exchange

Trochu větší krabice od bot, takový prostor má slepice, která vyrůstá v klecových chovech. Podobné podmínky má už 80 procent všech komerčních drůbežáren po celém Česku, vše totiž odpovídá směrnicím EU.

V klecích žijí slepice zhruba rok, potom míří na porážku, popisuje ekolog a zakladatel projektu Slepice v nouzi Petr Dobrý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Slepice v nouzi zachraňuje vyřazené slepice z velkochovů a nabízí je k další adopci

„Tam jen sedí, jí a snáší vajíčka. Ve chvíli, kdy začnou přepeřovat, tak se trochu omezí snáška a nesnáší už jedno vajíčko denně. Tehdy je velkochovy vlastně pošlou na jatka.“

Žít a snášet vajíčka by přitom takové slepice mohly ještě zhruba dalších devět let. Petr Dobrý proto spolu s dobrovolníky už rok objíždí drůbežárny a vyřazené slepice odkupuje. Následně pro ně hledá nové majitele.

„Velkochovu platíme úplně stejnou cenu, jako kdyby je prodal na jatka. Pohybuje se to zhruba kolem 50 korun,“ dodává ekolog.

Adoptovat slepice se rozhodla i paní Laďka z Pardubického kraje.

„Nechtěli jsme, aby putovaly na jatka, a i přesto, že máme doma vlastní chov, jsme se rozhodli, že si jich vezmeme alespoň pět,“ vypráví.

Díky projektu se už podařilo zachránit zhruba 15 tisíc opeřenců. Inzeráty na vyřazení ročních slepic najdou lidé i na stránkách velkochovů. Ne všechny je ale nabízejí. Podle Zdeňka Mlázovského z Českomoravské drůbežářské unie je to totiž pro firmy finančně i časově náročné.

Chov podle čísel na etiketě

Z jakých chovů vajíčka pocházejí, poznají zákazníci z čísla na etiketě, připomíná Petr Dobrý.

„Když to začíná trojkou, tak to jsou vajíčka z klecových chovů, dvojka jsou trochu lepší z halových chovů. Pak je jednička, což je chov na volno, a končí to nulou, tedy biochovem.“

Vejce z klecových chovů vyjde zhruba na 3 koruny, z halových chovů na 7 korun a v biokvalitě za něj lidé zaplatí kolem 8 korun za kus.

Anna Maňourová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme