Nejoblíbenějším ovocem Čechů je jablko, každý sní 22 kilogramů ročně
Vydrží uskladněná přes zimu, jsou výborným zdrojem vody, vitamínů a fruktózy. Snadno se jedí a připravit z nich lze celou řadu dobrot. Jablka. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou v tuzemsku nejoblíbenějším ovocem. Předstihla banány, pomeranče i mandarinky. Průměrný Čech si jich ročně dopřeje přes 22 kilogramů.
V Česku má tradici nejen konzumace jablek, ale i jejich pěstování. Některé odrůdy jsou velmi staré.
„Některé existují ještě z doby před třicetiletou válkou. Většina z nejstarších je barokního původu,“ připomíná Martin Lípa, který se stará o záchranu starých odrůd.
„Velký boom českého ovocnářství nastal v průběhu 18. a 19. století, kdy to byla velice lukrativní činnost, a kdy jsme naopak přejímali řadu odrůd ze světa a pozice českých odrůd byla do značné míry oslabena, nicméně některé české odrůdy se zase prosadily v rámci evropského a dokonce světového trhu," dodává.
Cesty jabloní do Čech byly často klikaté. Například odrůda Oranienské, která pochází ze severní Evropy, se do České republiky dostala z Ruska.
„Přes Jaroslava Němce, syna Boženy Němcové, který působil v Rusku jako konzul. Nabídl se našim pomologům, kteří ji tady začali potom také sledovat. Nerozšířila se moc, ale také jsem ji našel a zrovna je to věc, kterou málokdo zná a je to velice zajímavá a chutná odrůda,“ říká Stanislav Boček z Mendlovy univerzity v Brně.
I když češi konzumují i exotické ovoce, jablka jsou stále v oblibě. Roli hraje i cenová dostupnost. Stejně jako u jiného ovoce nebo zeleniny však mají i jablka svou sezonu. Podle Martina Ludvíka z Ovocnářské Unie to ale někdy zejména velké obchodní řetězce nerespektují. „Některé obchodní řetězce mají tendenci dávat spotřebitelům už od podzimu velkou plejádu odrůd a v řadě případů odrůd, které nejsou v ideální konzumní zralosti,“ upozorňuje.
Při nákupu by se měl spotřebitel zaměřit hlavně na vzhled ovoce, nekupovat natlučená a už vůbec ne nahnilá jablka. Na samém začátku jara je výběr trochu omezený, ale přesto je z čeho vybírat. „Ať už to je nejznámější zelenožlutá odrůda Golden Delicious, potom je to odrůda Idared, která v tuto dobu je ve výborné kondici, potom to je například odrůda Jonagored,“ vyjmenovává Ludvík.
Pokud pak jablka začnou plesnivět během skladování doma, je nejlepší je vyhodit a neokrajovat. Nevyplatí se ani použití takového ovoce do moštu nebo marmelád, a to kvůli špatné sterilizaci. Může pak snadno zplesnivět.