Pálivé papričky potřebují vodu
Při návštěvě mexické restaurace se většina lidí neobejde bez sklenky vody, která uhasí palčivý pocit v ústech. Voda je však nutná i k tomu, aby chilli papričky pálily.
Palčivost chilli papričkám dodává látka kapsaicin, která je chrání před patogenní houbou rodu Fusarium. Ne všechny papričky však pálí stejně a některé - přestože patří ke stejnému druhu - dokonce nepálí vůbec a přicházejí tak o svou zbraň proti plísni. Ekologové z Washingtonské univerzity zkoumali papričky Capsicum chacoense, které rostou v Bolívii. Nasbírali 330 rostlin, které rostly v různých podmínkách od pouštního po velmi vlhké prostředí. V laboratoři pak určili obsah kapsaicinu v jejich papričkách.
Ukázalo se, že u rostlin ze suchých podmínek pálí jen 15 až 20 % všech papriček. Naproti tomu rostliny z vlhkých oblastí vyprodukovaly celých 100 % pálivých plodů. Počet průduchů v listech, kterými rostliny ztrácejí vlhkost, naznačuje, že příčinou jsou rozdíly v dostupnosti vody. I další experimenty potvrdily, že rostliny tvoří velké množství pálivých papriček jen tehdy, pokud se nemusejí obávat sucha. Jakým způsobem voda ovlivňuje produkci kapsaicinu, zatím není jasné. Je to však první krok k vyřešení kulinářské záhady: proč některé chilli papričky pálí a jiné ne.