Proč rypoše nepálí
Injekce kyseliny pod kůži by u naprosté většiny savců vyvolala palčivou bolest. Výjimkou je kuriózní hlodavec rypoš.
Jedním z nejpodivnějších savců na světě je bezesporu africký rypoš lysý (Heterocephalus glaber). Dožívá se 30 let, nikdy nedostane rakovinu a kupodivu také necítí palčivou bolest. Zřejmě jde o adaptaci na život v podzemních norách s vysokou koncentrací oxidu uhličitého, který ve vlhku vytváří kyselinu uhličitou. Její mechanismus teď odkryli němečtí biologové.
Za to, že nás kyselina pálí, mohou takzvané nocireceptory. Biologové předpokládali, že rypošům chybí, nebo že budou nefunkční. Výzkum však ukázal, že nocireceptory rypošů se kyselinou aktivují stejně jako u laboratorních myší. Rozdíl je pouze v jednom sodíkovém kanálu, který se v přítomnosti kysliny zablokuje, což bolest tlumí. U rypošů je zmutovaný, a to má za následek, že tlumení bolesti je daleko účinnější.
Vědci izolovali sodíkové kanály od myší i rypošů a sledovali, jak silné signály jimi procházejí. V kyselině signál u myší poklesl o 42 %, ale u rypošů o 63 %. Kyselina tedy u rypošů podráždí nocireceptor, ale bolestivý signál je razantně utlumen dřív, než dorazí do mozku.
Zdroj: Science