Sklizeň chřestu je v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku v plném proudu

O český chřest je na tuzemském trhu stále větší zájem. Kolem jedenácti tun ho teď každý den sklízejí v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Jediný český producent této zeleniny, společnost Českých chřest, ho pěstuje na 100 hektarech. V příštím roce se má chřest sklízet z dvojnásobné plochy. Sklizeň, která je nyní v plném proudu, začala na konci dubna a skončí 26. června.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic

Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic | Foto: Jana Huzilová

„Třídička je schopná vytřídit chřest podle kalibrace, což je průměr chřestu. Při prodeji se zohledňuje i jeho délka, barva, rovnost tyče a kvalita hlavy - otevření nebo zabarvení.“

„Každý zákazník má požadavek na určitou sortu a každá sorta má jinou cenu,“ vysvětluje Pavel Uhlíř, který zodpovídá za zpracování chřestu.

V hale pracuje několik desítek zaměstnanců, převážně brigádníků. Většinou jsou to cizinci. Práce jim jde od ruky jako brigádnici Aleně, které – jak říká - nejvíc vyhovuje balení chřestu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Hostíně u Vojkovic na Mělnicku natáčela o sklizni chřestu Jana Huzilová

Do haly míří i několik desítek kupujících. Například Vladimír Fuks přijel pro český chřest na Mělnicko až z Brna. „Dozvěděl jsem se o tom asi před dvěma lety, když jsem to našel někde na trhu, a pak jsem sem začal jezdit,“ vzpomíná.

„Sedmdesát až osmdesát procent chřestu konečně zůstává u nás doma, což je dobře, protože český chřest by se měl jíst především doma,“ myslí si marketingový ředitel společnosti Jan Charvát.

„Vždy se říkalo, že to je veliké afrodiziakum. Rostlina se jmenuje chřest lékařský a účinky jsou prokázané. Má různé detoxikační vlastnosti, vysoký obsah vitamínů, antioxidantů a také je velmi dietní,“ popisuje.

Na poli pracovníci obcházejí řady s chřestem a speciálním nástrojem sklízejí ten, který vykukuje z ‚hrobečků‘.

Sklizeň chřestu v Hostíně u Vojkovic | Foto: Jana Huzilová

„Chřest by neměl být gumový - pokud ho ohnete, určitě nebrat. Čerstvý bílý chřest je velmi křehký a měl by se zlomit,“ dodává Charvát.

Společnost chce letos prodloužit chřestovou sezónu tím, že část sklizně nechá zmrazit, a zelenina tak půjde koupit v obchodech i později.


Zvětšit mapu

Jana Huzilová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme