Vědci zkouší pěstovat rostlinu z Jižní Ameriky. Quinoa má mnoho vitamínů a bílkovin

Merlík chilský má mnoho vitamínů, bílkovin a je vhodný i pro lidi alergické na lepek. V obchodech se dá najít pod původním označením quinoa. Rostliny pěstují hlavně v Ekvádoru a Kolumbii. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně ale zkusili rostlinky vysadit na svých experimentálních polích. Chtějí zjistit, jaká odrůda merlíku by mohla růst v českých podmínkách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Merlík chilský má mnoho vitamínů, bílkovin a je vhodný i pro lidi alergické na lepek | Foto: Marína Dvořáková

Na pozemcích školského zemědělského podniku v Žabčicích u Brna pěstují výzkumníci z Mendelovy univerzity celkem devět odrůd z Peru, Kolumbie a Ekvádoru.

Vedle nich roste i genotyp vyšlechtěný v Dánsku. Všechny odrůdy mají podle univerzitní výzkumnice Blanky Kocourkové stejné pozitivní účinky.

„Vitamín A, vitamín C, vitamín E, velké množství bílkovin, aminokyseliny. Pro výživu dětí, atletů, sportovců,“ vyjmenovává Blanka Kocourková z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Quinoa se do Česka dováží z Jižní Ameriky. Rostlinky zkoušejí pěstovat i brněnští vědci. Natáčela redaktorka Tereza Kadrnožková

Vědci zkoumají, které odrůdy se nejlépe dokážou adaptovat na naše podmínky.

Rostlinám nevadí vysoké nadmořské výšky ani slaná půda, problémem je ale dlouhá doba dozrávání některých druhů.

„Loni jsme měli asi 15 genotypů z celého světa, především z Jižní Ameriky. Některé nám dozrály až v prosinci, což by nebylo zrovna dobré, ale máme už vytipované odrůdy, které by tady šly pěstovat,“ dodává Kocourková.

Přestože je quinoa čili merlík chilský v Latinské Americe využívána jako obilovina, pravou obilovinou ve skutečnosti není. Název quinoa pochází z jazyka Inků a v překladu znamená „matka zrno“. Ke konzumaci jsou určené bílé nažky, které vznikají z květů uspořádaných do lat, a nejprve se musejí zbavit hořkého povlaku. Semena se mohou mlít na mouku nebo se využívají k vaření, zahušťování či výrobě pálenky „chica“.

Problém je podle autora projektu Leitera Granda Cruze také v délce slunečního svitu.

„Nevýhodou tady jsou dlouhé dny. Tady máte 14 až 16 hodin denně sluníčko, to je pro květenství velký problém,“ vysvětluje Cruz.

Quinoa už pomalu proniká nejen do povědomí nakupujících, ale také mezi pěstitele. Plodina je totiž odolná vůči výkyvům počasí a suchu.

Merlík chilský neboli quinoa. Rostlinu zkoušejí pěstovat brněnští vědci, původně roste v Jižní Americe | Foto: Tereza Kadrnožková

Anna Kottová, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru