Vinice na jihu Moravy zasáhly ranní mrazy, hrozny budou mít méně cukru

Vinaři na jihu Moravy sčítají škody po ranních mrazech. Kvůli deštivému počasí v září zůstávají hrozny ještě na keřích, potřebují slunce, aby nabraly cukr. Opožděnou sklizeň teď ještě komplikuje mráz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vinohrad

vinohrad | Foto: Vojtěch Berger

„Dnes jsme to sledovali už od pozdního večera. Teploty místně klesly až na minus čtyři stupně. Prvotní zděšení ale vystřídala trochu pozitivnější nálada. Obvolával jsem celou jižní Moravu a nevypadá to tak tragicky,“ říká s ulehčením Martin Půček, vinař z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Mrazy podle něj nejsou ani tak ohrožením úrody samotné, poškozují však listovou plochu vinné révy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak mrazy mohou ovlivnit úrodu vína, mluvil na Radiožurnálu vinař Martin Půček

„List je velmi náchylný na mrazy, i když na podzim je to lepší než na jaře. Pokud listy zmrznou, končí v tomto roce vegetační cyklus, rostlina přestává provádět fotosyntézu a hrozny nebudou přibírat na cukru,“ vysvětluje Půček.

Mráz přitom ohrožuje hlavně vinohrady v nižších polohách a na rovinách. „Tam, kde chladný, těžší vzduch, spadne dolů. V kvalitních polohách na svazích většinou k poškození nedošlo a vinaři si oddechli. Je teprve začátek října a takové časné mrazy jsou tady velmi zřídka,“ podotýká Půček a dodává:

„S úrodou rozhodně není nic ztraceno. Co do množství nejsou žádné problémy. V rámci předpovědi se čeká babí léto a já doufám, že říjen ještě dožene to, co září promeškalo.“

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme