Michelinští kuchaři testují 3D tiskárnu. Jídlo zatím neuvaří, jen ho ohřeje a vytvaruje

Mikrovlnku a mixér má v kuchyni asi většina z nás. Jednou by všechny tyto pomocníky, se kterými jsme si zvykli vařit, mohla doplnit chytrá trouba nebo dokonce 3D tiskárna. Nápad na tisknutí pokrmů se totiž zalíbil několika michelinských kuchařům, kteří se rozhodli tenhle vynález otestovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Firma Made in Space vyvíjí 3D tiskárnu pro beztížný stav

Firma Made in Space vyvíjí 3D tiskárnu pro beztížný stav | Foto: Made in Space

„Přidám ještě mořského ježka, kaviár, kapku holandské omáčky a nakonec lžíci karotkové pěny. Takhle nějak to vypadá na mořském dně,“ vyjmenovává španělský michelinský kuchař Paco Perez některé z ingrediencí pokrmu, který s pomocí 3D tiskárny před kamerami BBC vytvořil.

Jídlo dostalo název mořský korál. A opravdu tak vypadá. Díky 3D tiskárně totiž Perez dokázal naservírovat pyré z mořských plodů, které tvoří základ pokrmu, do tvaru korálu. Ručně by něco takového nesvedl.

Podle Lynette Kucsmové ze společnosti, která kuchyňské 3D tiskárny vyrábí, je preciznost stroje jeho největší předností.

„Představte si, že potřebujete upéct tyčinky ve tvaru větviček stromů pro sto lidí, kteří sedí ve vaší restauraci. Místo toho, abyste těsto tvarovali rukou nebo s pomocí nějakého cukrářského sáčku, můžete tenhle úkol svěřit 3D tiskárně,“ vysvětluje Kucsmová.

Výrobci se zatím soustředí na profesionály

3D tiskárna, kterou ve své kuchyni testuje Paco Perez i další světově uznávaní kuchaři, ještě neumí vařit. Dokáže ohřát pyré, těsto nebo třeba čokoládu v zásobníku tak, aby měla správnou teplotu, když s ní chcete něco natisknout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michelinští kuchaři vyzkoušeli 3D tiskárnu na jídlo. Paco Perez v ní uvařené jídlo nazval mořským korálem

Vývojáři už ale pracují na tom, aby příští model tiskárny dokázal připravit tříchodové menu. Zatím je to ale hudba budoucnosti.

„Zatím se soustředíme na profesionální gastronomický trh. Tedy restaurace, hotely, cukrárny a pekárny. Chceme lidem ukázat, že jídlo z 3D tiskárny je bezpečné i zdravé, že je zábava ho jíst a že je chutné, protože je připravené z čerstvých surovin,“ řekla Kucsmová BBC.

Výrobci 3D tiskáren na jídlo věří, že za 10 nebo 15 let budou jejich stroje běžnou součástí domácnosti.

dab, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme