Slon africký spí ve volné přírodě jen dvě hodiny denně, zjistili vědci. V zoo až trojnásobně déle

Volně žijící sloni afričtí během 24 hodin spí pouhé dvě hodiny, většinou v noci. S odkazem na studii jihoafrických univerzitních vědců o tom informoval zpravodajský web BBC. Pokud je tomu opravdu tak, znamenalo by to, že sloni spí nejméně ze všech savců.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slon africký (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 Public domain (5008269)

Vědci sledovali dva volně žijící slony v Botswaně, aby zjistili více o jejich přirozeném spánkovém režimu. Sloni v zoologických zahradách prospí asi čtyři až šest hodin denně. Naproti tomu sloni v přírodě spali pouhé dvě hodiny.

Někdy však dvě pozorované samice slona zůstaly vzhůru i několik dnů v kuse. V tomto čase sloni překonávali velké vzdálenosti. Podle vědců možná prchali před lvy a pytláky.

Do takzvané REM fáze spánku, kterou charakterizují rychlé pohyby očí a sny, se sloni dostali jednou za každé tři až čtyři dny. Spali přitom vleže místo vestoje.

„Sloni spí nejkratší dobu ze všech savců, což souvisí s tím, jak velká mají těla," řekl biolog z jihoafrické univerzity Witwatersrand Paul Manger a dodal:

„Vypadá to tak, že se jim zdají sny jen každé tři až čtyři dny. Vezmeme-li v potaz jejich dobrou paměť, musíme se opět zamyslet nad tím, do jaké míry je pravdivá teorie o tom, že REM fáze spánku souvisí s inteligencí."

Záhada biologie

Aby vědci zjistili, jaké spánkové návyky sloni ve volné přírodě mají, museli pod kůži jejich chobotů umístit sledovací zařízení. To zaznamenávalo, kdy sloni spí, na základě toho, kdy se jejich choboty pět a více minut nepohybovaly.

Dvě samice, které odborníci sledovali, byly také opatřené gyroskopem, který pomohl odhadnout pozici, ve které spaly. Pozorování trvalo pět týdnů.

„Spánek je jednou z několika neobyčejných záhad biologie, které spolu s jezením a rozmnožováním patří k biologickým imperativům. Musíme spát, abychom přežili,“ dodal Manger.

Savci malého vzrůstu obecně spí delší dobu, než velcí jedinci. Například lenochodi spí kolem 14 hodin denně, zatímco lidé spí zhruba osm hodin denně. Jak sloni dokáží přežít s tak málo spánkem, zůstává ale záhadou. Vědci plánují navazující studie na více slonech, tentokrát včetně samců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme