Vědci chtějí vyšlechtit novou odrůdu brambor, má být chutnější a odolnější

Čeští vědci zkoumají vzorky původních odolnějších brambor, které si dovezli z Jižní Ameriky. V laboratořích teď zjišťují jejich DNA. Chtějí ji využít ke zlepšení méně kvalitních brambor z Evropy. Kvůli nejrůznějším nákazám se u nás vyhodí až třetina úrody.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vědci zkoumají vzorky brambor z Jižní Ameriky | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Tady je místo, kde pracujeme s našima bramborama, to je hlavní místo - jmenuje se flow box, když potřebujeme vyizolovat sterilní kmen, tak to děláme tady,“ říká vědkyně Markéta Marečková v pražském Výzkumném ústavu rostlinné výroby.

Co se vám za několik měsíců od návratu z Jižní Ameriky zatím podařilo zjistit?

Zatím se nám podařilo popsat nějaké bakterie z těch dovezených odrůd. Tady svítí UV světlo a pustíme si fén, které udrží to prostředí sterilní…

Tušíte, kdy byste mohla dojít k cíli - tedy k vytvoření americko-českého křížence brambory?

Bude to trvat nejméně 10 let, úplným cílem by měla být nová odrůda, která by měla mít speciální vlastnosti. Vypadat bude jako normální brambora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chutnají brambory z Chile a proč z nich čeští vědci chtějí využít DNA na vyšlechtění lepších brambor v Česku se vědkyně Markéty Marečkové ptala Veronika Hlaváčová

Vy jste teď v dubnu vedla takzvanou Expedici Brambora. Do Chile, Argentiny a Peru jste jeli s týmem pro vzorky. Kolik kusů a druhů brambor jste si vlastně dovezli?

Dovezli jsme si asi 50 různých brambor, všech tvarů a barev. Převáželi jsme je normálně v batohu.

Samotné brambory z Jižní Ameriky, ze kterých jste si odebrali vzorky, teď rostou ve skleníku na Vysočině. Co s nimi bude dál?

Až jich budeme mít dostatečný počet - 10 - 20 hlíz, tak budeme zkoumat jejich odolnost vůči suchu nebo zamokření.

Vy jste v Jižní Americe tamní brambory, které se do Evropy dostaly v 16. století, ochutnala. Je to velký rozdíl?

Mně připadá, že rozdíl to je. Brambory jsou různorodější tvarem i chutí. Jsou tam odrůdy, které mají intenzivní chuť. Takovou i třeba do hořka, příjemnou, která by mohla obohatit i chuťové možnosti nových odrůd.

Vědkyně Markéta Marečková | Foto: Veronika Hlaváčová

Srovnání má i Patricie, která pochází z Chile. V Česku žije už 7 let. Brambory z obchodů jí nechutnají.

„Brambory v Chile jsou velké, červené a mají chuť. Když jdu v Česku do supermarketu, jsou malé, suché a nekvalitní."

V Česku existuje 135 odrůd brambor. V jihoamerických státech jich je kolem dvou tisíc.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme