Autor

Veronika Malá

Znamení: Kozoroh

Životní motto: Ahkeruus kovan onnen voittaa. (finské přísloví)

Co dělám v rozhlase: V Českém rozhlasu Radiožurnálu pracuji od roku 2000. Nejdřív jsem externě působila ve zpravodajské směně, kde jsem se podílela na přípravě domácího i zahraničního zpravodajství. Od roku 2005 už se věnuji jen událostem z domova. V současnosti pravidelně pokrývám politické události a jednání v Poslanecké sněmovně.

Před rozhlasem: Vystudovala jsem Fakultu sociálních věd UK, obor žurnalistika a mediální studia. Nějakou dobu jsem se věnovala i studiu angličtiny. Před rozhlasem jsem ještě pracovala v novinách a v internetovém zpravodajství. Ráda cestuji, proto jsem se zúčastnila i několika zahraničních stáží a studijních pobytů – ve Finsku, Anglii a Francii.

Co mě baví: Cestování, fotografie – nejlépe oboje dohromady, bez toho bych opravdu nevydržela. Také ale ráda čtu, baví mě cizí jazyky a ráda si občas dopřeju něco designového do bytu :-)

Co mě nejvíc dostane: Finsko – ta země je prostě báječná. Jednou se naučím tu jejich „šílenou“ řeč a odjedu tam na pořádně dlouho.

Z rozhlasové pavlače: (aneb víte, co se o Vás říká?) Na sbírání klepů jaksi nemám čas. Asi by bylo nejlepší obrátit se na mé kolegy. Určitě budou sdílní… :-)

redakce: domácí redakce

RSS autora

Články autora

|Veronika Malá |Zprávy z domova

'Brát je musím, tak to ani nečtu.' Lidé často neví, jaké léky berou. Pomoci má projekt Senior

Čím je člověk starší, tím více léků zpravidla bere. V důchodovém věku není výjimkou ani devět prášků, které senioři musí spolykat každý den. Ukazují to data Státního ústavu pro kontrolu léčiv. A právě v takových případech hrozí, že mix léků může pacientům ve výsledku víc škodit, než pomáhat. Na medikaci u seniorů se proto chce zaměřit nový projekt Senior, který zastřešuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.

|Veronika Malá, Lenka Jansová |Zprávy z domova

Zvítězí obce, nebo příroda? Sněmovna projedná zákon týkající se národních parků vrácený Senátem

Poslanci budou v úterý znovu řešit zákon o ochraně přírody a krajiny, který jim vrátil Senát. Proti jeho verzi se postavili zástupci vysokých škol, vědeckých ústavů i čtyři bývalí ministři životního prostředí. Naopak za posílení postavení obcí, jež prosazuje horní komora, se postavil prezident Miloš Zeman, který přijde zákon hájit přímo do sněmovny.

| ČTK, Veronika Malá |nepoužívat - Věda

Jedno dítě, DNA tří lidí. Britové otevřeli cestu převratné metodě asistované reprodukce

Může mít dítě tři biologické rodiče? Ve Velké Británii by už oficiálně mohlo mít genetickou informaci tří lidí. Uzavřeli tam proces, kterým Spojené království povolilo počít dítě s genetickou informací od trojice dárců. Úprava buněk totiž umožňuje předejít přenosu některých genetických onemocnění z matky na dítě. Při asistované reprodukci se využijí i buňky jiné ženy.

|Veronika Malá |Zprávy z domova

Se záchrankou v Ústeckém kraji pomůže armáda, nasadí své vrtulníky

Se zajištěním letecké záchranky v Ústeckém kraji pomohou policii i armádní vrtulníky. Létat by měly hlavně z letiště v Plzni a Bechyni. Ministerstvo zdravotnictví nemohlo uzavřít smlouvu s vítěznou firmou na provozování letecké záchranné služby v Ústeckém kraji, protože tendr u antimonopolního úřadu napadla konkurenční společnost.

|Veronika Malá, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Případ nošení hidžábu ve škole před soudem. Somálka chce omluvu a 60 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 10 projednal případ somálské dívky, které pražská střední zdravotnická škola nepovolila nosit při vyučování šátek. Jednání na místě sledovalo více než 100 lidí, především bývalé spolužačky Somálky. Dívka k soudu nedorazila. Desítky studentek pak přišly podpořit ředitelku školy. Žalobu podala bývalá studentka už začátkem roku. Po škole chce omluvu a finanční kompenzaci 60 tisíc korun. Soud jednání odročil na leden.

|Veronika Malá |Zprávy z domova

Stropnický vyznamená starostku Dolních Vilémovic. Vybudovala muzeum parašutisty Jana Kubiše

Dlouho to byla ruina, dnes je to muzeum, na jehož vznik přispěli lidé i z Francie. Takový je osud rodného domu parašutisty a odbojáře Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích. Kubiš byl jedním z mužů, kteří v roce 1942 spáchali atentát na nacistu a říšského protektora Reinharda Heydricha. U vzniku muzea stála starostka obce Jitka Boučková, která za to v úterý na Vítkově dostane od ministra obrany vyznamenání.