Autor

Veronika Jošková Štefanová

Narodila se roku 1984 v Brně, ale dětství i dospívání prožila na Slovácku. Od malička se věnovala tanci, divadlu i hudbě. Studovala divadelní vědu a bohemistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci a poté divadelní vědu na Univerzitě Karlově v Praze. Vysokoškolská studia úspěšně zakončila doktorátem v roce 2016.

Už na vysoké škole začala přispívat recenzemi do Divadelních novin, A2, časopisu Svět a divadlo nebo Taneční zóny. V zahraničí se její články objevily v britském magazínu Sideshow nebo sborníku článků Unpack The Arts z London International Mime Festival 2014. Její studie otiskly také v odborných časopisech Disk, Theatralia nebo Performance Matters. Do kulturních magazínů přispívá jako autorka dodnes a spolupracuje i s Českou televizí.

Kromě činohry jí vždy přitahoval současný tanec a nový cirkus, který v roce 2008 odjela teoreticky studovat do Paříže na univerzitu Sorbonne Nouvelle. Díky svému zájmu o tuto uměleckou formu se dostala na festivaly do Francie, Velké Británie, Maďarska, Belgie, Španělska, Chorvatska, Finska, Polska, Německa nebo Kanady, odkud přivezla řadu reportáží i pro Český rozhlas. V roce 2010 spoluzakládala první českou cirkusovou knihovnu v centru pro nový cirkus Cirqueon a později také novocirkusový online magazín.

Novému cirkusu se věnuje odborně. V roce 2012 například absolvovala výzkumnou stáž na École nationale de cirque v Montrealu. Přednáší na univerzitách a účastní se mezinárodních konferencí. V roce 2018 pořádala v Praze společně s Cirqueonem, Brock University v Torontu a Union College v New Yorku konferenci Circus and Its Others, zatím největší setkání odborníků na cirkusová umění v české historii.

K jejím vášním patří cestování a pohyb, především tanec a akrobacie. Stejné zalíbení našla i ve zpěvu, kterému se věnuje dodnes.

V Českém rozhlase začínala jako externistka v Radiu Wave, mezi roky 2009 až 2012 točila reportáže o divadle pro pořad Tyjátr. Od roku 2014 působila ve zpravodajství Českého rozhlasu, nejprve v pražské regionální redakci, později v kulturní redakci. V současné době působí na pozici redaktorky kulturní publicistky Českého rozhlasu Vltava. Od roku 2017 byla editorkou pořadu Rexflexe: Divadlo, do kterého také pravidelně přispívala jako autorka. Pro pořad Mozaika točí reportáže, rozhovory a seriály nejen o divadle, ale také architektuře a kulturních fenoménech. Jako jedna z autorek podcastu Akcent se zaměřovala především na kulturní politiku, provoz a oblast scénických umění. Příležitostně moderovala pořad Vizitka a ArtCafé a také veřejné diskuze v rámci divadelních festivalů a jiných kulturních akcí.

RSS autora

Články autora

|Veronika Jošková Štefanová |Divadlo

Pražská Dobeška si připomíná 45. výročí divadla Sklep

Letos uplynulo 45 let od doby, kdy David Vávra a Milan Šteindler, ještě jako náctiletí chlapci, založili amatérský divadelní soubor Sklep. Tehdy ještě netušili, jaký bude mít úspěch. Jeho členy dodnes spojuje životní, filozofický i estetický názor. Významné výročí soubor začne slavit dnes na své stále pražské scéně Dobeška. Oslavy potrvají formou divadelní přehlídky až do čtvrtka.

|Veronika Jošková Štefanová |Hudba

Poprvé v Praze. V Kongresovém centru vystoupí šansoniér Charles Aznavour

Zpěvák, textař, herec i diplomat. Světově uznávaný šansoniér Charles Aznavour ve svých 91 letech poprvé zazpívá v Praze. Jeho hudební kariéra trvá víc než 70 let a za tu dobu napsal více než tisíc písní, řadu z nich i pro zpěvačku Edit Piaf. Repertoár Aznavourova dnešního koncertu v Kongresovém centru, který je součástí jeho rozlučkového turné, ještě není znám. Přesný program určuje teprve před samotným začátkem představení.

| ČRo, Veronika Jošková Štefanová |Divadlo

Ceny Thálie za rok 2015 převezmou umělci na scéně Národního divadla

Laureáty prestižních Cen Thálie za rok 2015 odhalí už dnes Herecká asociace na scéně pražského Národního divadla. Mezi 24 nominovanými jsou tradičně umělci z oboru tance, opery, muzikálu i činohry. Na ceny můžou letos dosáhnout herci z Národních divadel z Prahy, Brna i Ostravy, ale taky z hradeckého Klicperova divadla nebo Divadla F. X. Šaldy v Liberci.