Autor

Veronika Vlachová

Narodila se v roce 1984 v Jablonci nad Nisou. S Českým rozhlasem začala spolupracovat v roce 2008, kdy na stanici Radio Wave začínala jako hudební redaktorka a kritička. O rok později se podílela na příspěvcích pro vltavské pořady Čajovna a Mozaika.

Vystudovala hudební vědu na FFUP a muzikoterapii na PdFUP a prošla také několika redakcemi hudebních i lifestylových časopisů. Od roku 2012 žije v Berlíně, kde pracuje jako novinářka na volné noze. Miluje cestování, objevování nových kultur, hudebních směrů i gurmánských specialit a piknikování v berlínských parcích.

RSS autora

Články autora

|Veronika Vlachová |Hudba

Eklektická písničkářka Hanne Hukelberg v Paláci Akropolis

Po vystoupení norských Jaga Jazzist nebo Bugge Wesseltofta se čeští fanoušci mohou připravit na další vlnu severské hudby. Ve čtvrtek 16. září k nám zavítá Hanne Hukkelberg, písničkářka, nad kterou už leckteří hudební publicisté zlomili svá pera. Hraje pop, jazz, rock, nebo avantgardní elektroniku? A na co vlastně hraje? U Hanne Hukkelberg si nikdy nebudete jistí.

|Veronika Vlachová |Hudba

Kreativní divoženka Amanda Palmer v Paláci Akropolis

Amanda Palmer je zpěvačka, skladatelka, textařka, divadelní umělkyně a svérázná osobnost, která proslula především jako polovina punkovo-kabaretního dua the Dresden Dolls. Zatímco ti už ale nějakou dobu odpočívají v umělém spánku, Amanda Palmer nezahálí. Momentálně vyrazila na turné se svým sólovým projektem Amanda f*cking Palmer, které uzavře 5. května v pražském Paláci Akropolis. Více se o její sólové dráze dozvíte v profilu Veroniky Vlachové.

|Veronika Vlachová |Hudba

She & Him vycházejí vstříc hudebním sklerotikům

Když v roce 2007 režisér Martin Hynes požádal Zooey Deschanel a Matthewa Warda, aby nazpívali jednu píseň k filmu The Go-Getter, nikoho by v tu chvíli jistě nenapadlo, že se od tohoto momentu začínají psát dějiny jednoho dua. Třicetiletá herečka Deschanel měla tehdy konečně možnost někomu ukázat své písně psané do šuplíku.

|Veronika Vlachová |Hudba

Musik + X, současná populární hudba z Německa

Tokio Hotel, Bushido, Scorpions nebo Kraftwerk, to jsou jména, která se vám možná vybaví, když se řekne německá populární hudba. Pro někoho vrcholný kýč, pro jiného naopak vrchol umění. Výstava nazvaná Musik + X, která probíhá až do 19. dubna v prostorách Českého muzea hudby za iniciace Goethe-Institutu, se snaží dokázat, že německá hudební scéna je mnohem rozmanitější, než jak ji vnímáme pohledem z Česka.

|Veronika Vlachová |Hudba

Hudební rebelie Balkan Beat Box

Vehementním bojům o zachování čistě lidových projevů už snad odzvonilo, a proto na výsledku této potyčky s moderními trendy teď úspěšně participují kapely, které legálně přeskakují po žánrovém spektru, eklekticky si vybírají a roubují hudební půdorysy jim vlastní. Balkan Beat Box klame do jisté míry jménem, více Balkánu, méně beat boxu.

|Veronika Vlachová |Hudba

Erik Truffaz: "V hudbě můžeš vynalézt novou formu..."

Trumpetista Erik Truffaz se v České republice zastavuje v rámci svých světových turné docela často a pro české publikum je už dobře prověřeným jménem. 5. března v Paláci Akropolis tento švýcarský Francouz představí svůj aktuální Paris Project, ve kterém ukáže nejen svou aktuální hudební kondici, ale také beatboxera Slye Johnsona a bubeníka Phillipa Garciu.

|Veronika Vlachová |Hudba

Erik Truffaz přijede nabourávat klišé jazzových bariér

Neustále opakovaná fráze o tom, že hudba boří mýty, hranice, bariéry a sbližuje lidi, by možná zůstala i nadále klišé, kdyby ji jeden jazzový trumpetista neoprášil a nezasadil do praktické skutečnosti. Série koncertů proběhne 2. března v Ústí na Labem, 3. března v Brně, 4. března v Trutnově a 5. března v pražské Akropoli.

|Veronika Vlachová |Hudba

Emiliana Torrini poprvé v Praze

Po otci zdědila italskou výbušnost a po matce islandskou melancholii, když začne všechny tyto aspekty promíchávat vznikne intimní zpověď v rozverné formě, koheze relativně protichůdných prvků a přitom v přístupné interpretaci. Výstřední zpěvačka křehkého folku na vlně popovějšího designu, Emiliana Torrini, bude poprvé k slyšení i na české půdě.

|Veronika Vlachová |Hudba

Ekologický pakt o hudebních nevinnostech

Kdyby se americká písničkářka Laura Veirs narodila v Čechách, jistě by za sebou měla poslušnou historii pionýrky, skautky, ochranitelky týraných zvířat a post hlavní nástěnkářky. Vzor hodné holky, která mouchám netrhá křidýlka. Jak je jejím zvykem, téměř nepozorovaně se tahle šestatřicetiletá vystudovaná geoložka stala autorkou svého dalšího alba, celkem už sedmého.