Autor

Vojtěch Kouřímský

RSS autora

Články autora

|Vladimír Kroc, ČRo, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

V lednu už možná Hovory z Lán bude vysílat někdo jiný, připustil ředitel ČRo

I když stále ještě existuje možnost dohody, je velmi pravděpodobné, že pořad Hovory z Lán už posluchači v Českém rozhlase neuslyší. Uvedl to generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Vedení rozhlasu kvůli vulgaritám, které v pořadu z úst prezidenta zazněly, chce rozhovor s hlavou státu předtáčet. Hrad s tím ovšem nesouhlasí.

|Jaroslav Skalický, Vojtěch Kouřímský |Ekonomika

Český Aeroholding povede Václav Řehoř, měl by připravit vstup společnosti na burzu

Novým předsedou představenstva Českého Aeroholdingu se stal Václav Řehoř. Dosavadní místopředseda představenstva střídá Miroslava Dvořáka, který opustil i předsednické křeslo v dozorčí radě ČSA. Změnu prosadil ministr financí Andrej Babiš (ANO), pod jehož resort Český Aeroholding spadá. Podle ministrovy představy by měl Řehoř mimo jiné připravit vstup společnosti na burzu.

|Veronika Neprašová, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

Cenné kovy Sáblíkové opět oživují debatu o stavbě rychlobruslařské haly

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na olympijských hrách v Soči zlato a stříbro a opět se objevily úvahy o stavbě rychlobruslařské haly v České republice. K podpoře výstavby oválu se přihlásil i ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podobné úvahy však zaznívaly i po olympijských hrách v roce 2006 i 2010.

|Jana Čermáková, Marcela Hálová, Věra Pfeifferová, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

Přístup k lustracím rozděluje koalici. Klíčové jednání by mohlo přijít už dnes

Pokud v Poslanecké sněmovně projde do druhého čtení návrh KSČM na zrušení lustrací, odejdou lidovci z vládní koalice. Takové je ultimátum nejmenší koaliční strany. Tento scénář by teoreticky mohl nastat už dnes. Například ČSSD prý nebude svým poslancům bránit, budou-li chtít zrušení zákona podpořit.

|Ivan Holas, Vojtěch Kouřímský |Regiony

V brněnské MHD působí nově preventisté, kontrolují lístky nebo vykazují lidi kvůli zápachu

Do brněnské MHD dnes poprvé nastoupili takzvaní preventisté. Jejich úkolem je zvýšit bezpečnost a komfort cestování. Uniformovaní zaměstnanci s podobnými pravomocemi jako revizoři budou mít za úkol dohlížet na dodržování přepravních pravidel, například by měli z autobusů a tramvají vykazovat lidi, kteří chtějí jet bez platné jízdenky či zapáchají.

|Martina Klímová, Vojtěch Kouřímský, kap |Regiony

Nespokojené občany chci přesvědčit svou prací, říká nový plzeňský hejtman Šlajs

Novým hejtmanem Plzeňského kraje dnes zastupitelé zvolili Václava Šlajse. Ve veřejné volbě pro něj zvedlo ruku 26 ze 42 zastupitelů, 15 bylo proti. Volbu nezvrátila ani petice s podpisy zhruba 2800 lidí, kteří nesouhlasili se Šlajsovou kandidaturou kvůli jeho komunistické minulosti. Kandidát ČSSD Šlajs v čele kraje nahradí Milana Chovance, jenž míří do vlády.

|Vojtěch Kouřímský, Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

I bez důvěry dělal Rusnokův kabinet zásadní změny. K nejaktivnějším ministrům patřil Žák

Úřednická vláda, vláda odborníků nebo vláda prezidenta Miloše Zemana, i taková jména dostával kabinet Jiřího Rusnoka. Na konci ledna by ho měla nahradit vláda nová. Sám premiér je s účinkováním svého kabinetu spíše spokojený – podle něj předává Česko v lepší kondici, než v jakém je začal spravovat. Na adresu vlády však zaznívaly a zaznívají i kritické hlasy, kvůli způsobu, jakým vznikla, i kvůli změnám, které bez důvěry sněmovny udělala.

|Milan Kopp, Jitka Hanžlová, Český rozhlas, Alžběta Havlová, Lenka Jansová, Vojtěch Kouřímský |Zprávy z domova

Rodící se koalice bude jednat o vládě. Tématem je zemědělství i post pro Babiše

Zástupci ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL dnes budou jednat o personálním složení koaliční vlády. Zatím je jistý zřejmě jen post premiéra pro šéfa ČSSD. Jako nejkritičtější body jednání se pak jeví resort zemědělství, který požadují lidovci, a také to, jaký post by ve vládě zastával šéf hnutí ANO Andrej Babiš, kterému by mohlo nástup do vedení některého ministerstva zkomplikovat to, že nemá lustrační osvědčení.

| Český rozhlas, Nikola Bojčev, Martin Karlík, Veronika Neprašová, Vojtěch Kouřímský, Tereza Chlubná |Zprávy z domova

Policie si do budovy ČEZu přišla pro materiály k solárním elektrárnám

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) dnes v sídle ČEZu v Praze a v budově její dceřiné společnosti v Hradci Králové zkoumal materiály k solárním elektrárnám. Čeho konkrétně se vyšetřování týká, policie neuvedla. Podle zástupců ČEZu se jedná o podezření, v nichž je společnost poškozenou stranou.