Autor

Zdeněk Přidal

Narodil se v roce 1978 v Hradci Králové do muzikantské rodiny. Vyrůstal s deskami Weather Report, Buddyho Riche, Oscara Petersona, Carlose Santany, Gershwinovou Porgy & Bess, The Doors, nebo Singers Unlimited. Za nejzábavnější hudební disciplínu považuje překračování žánrů.

Studoval média a sociologii. Do budovy Českého rozhlasu v Beethovenově ulici poprvé vstoupil v roce 1998. V letech 2009 - 2016 pracoval jako fotoeditor ČTK.

Na Vltavě ho uslyšíte každou středu v pořadu Jazzový podvečer, v němž navázal na svůj někdejší měsíčník Worldbeat. První neděle v měsíci uvádí Koncert bez hranic, jehož vysílání jako dramaturg na jaře roku 2020 rozjížděl.

Pro stanici Český rozhlas Jazz připravuje měsíčník Jazz profil a Rozhovor měsíce.

Od roku 2010 sdílí svou lásku k hudbě s dcerou Marií.

RSS autora

Články autora

|Zdeněk Přidal |Film

Český kinematograf představí počátky filmu. Některé exponáty si mohou lidé vyzkoušet

Do romantické doby prvních filmových projekcí před sto dvaceti lety zavede návštěvníky nová výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Od středy si mohou prohlédnout předchůdce filmové techniky, ale také moderní projekční přístroj, který sloužil prezidentu Masarykovi na zámku v Lánech. Některé exponáty si mohou zájemci i vyzkoušet, například Edisonův kinetoskop z roku 1894.

|Zdeněk Přidal |Výtvarné umění

Muchova Slovanská epopej zamíří na asijské turné v únoru, do Prahy se vrátí v polovině roku 2018

Cyklus obrazů Slovanská epopej od Alfonse Muchy vyrazí v příštím roce na dvouleté asijské turné. Od března bude vystavený v japonském Tokiu. Potom se má dvacítka obrazů přesunout do jednoho z největších čínských muzeí v Nan-ťingu. Do června 2018 ji pak uvidí návštěvníci ještě ve dvou čínských městech. Příští měsíc přijedou do Prahy zástupci tří čínských muzeí, aby vyjednali s vedením Galerie hlavního města Prahy konkrétní podmínky zápůjčky.

|Zdeněk Přidal |Hudba

U2 slaví 40. výročí. Původně punková kapela svoji kariéru nastartovala v 80. letech

Přesně před čtyřiceti lety se sešli na první zkoušce členové irské rockové skupiny Larry Mullen Band, brzy si ale změnili název na U2 a pokusili se navázat na to nejlepší z ostrovního punku. Kritiku a publikum to ale příliš nepřesvědčilo. Osmdesátá léta vše změnila, v roce 1987 se U2 celosvětově prosadili vydáním desky The Joshua Tree. Celkem se jí prodalo 25 milionů kopií.

| ČRo, Zdeněk Přidal |Výtvarné umění

Obrazy vytváří s pomocí meotaru. Je tam zář i ticho, říká Marcel Bárta o své výstavě v Kaštanu

Své obrazy vytváří s pomocí meotaru a své metodě říká meotarismus. „Výhoda je, že člověk nemusí mít ateliér,“ říká o své výtvarnické dráze Marcel Bárta, který je jinak známý spíš jako saxofonista. Zájemci o jeho obrazy na ně mohou narazit třeba v knize, na obalu cédéčka a nově si je mohou prohlédnout také na výstavě v pražském kulturním centru Kaštan.

| ČRo, Zdeněk Přidal |Výtvarné umění

To nejlepší opět k vidění v Praze. Výstava World Press Photo připomene i hrozivý pád Ondřeje Banka

To nejlepší ze světové novinářské fotografie je od pátku k vidění na pražské výstavě prestižní soutěže World Press Photo. Uspěl v ní i český lyžař Ondřej Bank. I když ne jako autor fotografie, ale jako objekt. Ve sportovní kategorii soutěže totiž zvítězil snímek zachycující jeho pád na loňském mistrovství světa v americkém Beaver Creeku. Spolu s ostatními oceněnými fotografiemi bude snímek viset v Křížové chodbě pražského Karolina až do října.

|Marika Táborská, Zdeněk Přidal |Zprávy z domova

Armáda uklidňuje paniku kolem cvičiště u Vyškova

Naše armáda nabídne v budoucnosti výcvikový prostor Březina u Vyškova specialistům z armád NATO pro nácvik ochrany proti zbraním hromadného ničení. Potvrdili to dnes představitelé armády a ministerstva obrany. Náměstek ministra Jaroslav Škopek ale odmítá zprávy tisku o tom, že v Březině půjde o cvičení s chemickými zbraněmi.

|Milan Kopp, Zdeněk Přidal |Zprávy z domova

Miloši Zemanovi hrozí další žaloba za urážku

Premiéru Miloši Zemanovi hrozí žaloba. Připravuje ji senátor a šéf ODA Michael Žantovský. Předseda vlády se má zodpovídat z toho, že včera v Brně o Žantovském mluvil jako o skútru - což je podle něj zkratka zkurveného trpaslíka. Senátor bude zřejmě žádat i finanční satisfakci, kterou věnuje na obranu svobody slova. Podrobnosti má Zdeněk Přidal, Český rozhlas Brno.

|Markéta Kaclová, Ivan Holas, Zdeněk Přidal |Zprávy z domova

Vláda o vyčištění Novomlýnských nádrží a přesunu brněnského nádraží

Vláda je opět na cestách. Cílem dnešního výjezdního zasedání je tentokrát Brno. Hlavní téma zasedání kabinetu je hospodářská a sociální situace Jihomoravského kraje. Ministři také posoudí převzetí pohledávek železničních opraváren u Českých drah konsolidační agenturou. Ministři se budou radit, zda a za jaké peníze vyčistit přítoky Novomlýnských nádrží. Rozhodovat budou také o budoucím umístění brněnského hlavního železničního nádraží.

|Markéta Kaclová, Zdeněk Přidal |Zprávy z domova

Ombudsman přijal 3 tisíce stížností

Téměř 3 tisíce podnětů přijal veřejný ochránce práv za první rok své činnosti. Vyplývá to z výroční zprávy úřadu, kterou ombudsman předloží Poslanecké sněmovně na jejím zasedání na konci dubna. Povaha i původ podnětů se přitom za 15měsíční existenci instituce ombudsmana v České republice významně změnily.