Zemědělství zaprášilo Saharu

Prach ze Sahary ohřívá atmosféru, zvyšuje tvorbu mraků a prodlužuje období sucha. A na jeho produkci se podle nové studie podílí intenzivní zemědělství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sahara na satelitním snímku

Sahara na satelitním snímku | Foto: NASA

Největší písečná poušť světa je také největším zdrojem prachu. Písečné bouře ze Sahary zvedají drobná zrna minerálů, půdy a pylu, která cestují západním směrem a mohou být unášena na vzdálenost tisíců kilometrů. Sbírku zrn písku ze Sahary má například meteorologická stanice na Barbadosu v Karibském moři. Vědci předpokládají, že množství prachu nad Saharou významně stouplo asi před 200 lety, kdy se v oblasti začalo rozvíjet komerční zemědělství.

Důkaz pro tuto teorii přinesla práce německých a holandských vědců, kteří analyzovali sedimenty z kaňonu Mauritania, který leží v oblasti východního Atlantiku asi 100 km od pobřeží západní Afriky. Z výsledků vytěžili klimatický záznam z oblasti Sahary, který sahá 3200 let hluboko do minulosti. Z něj se dá mimo jiné vyčíst, že v 19. století se množství prachu skutečně zvýšilo. Ve stejném období v něm také prudce stouplo množství pylu z kukuřice, čiroku, podzemnice olejné a dalších plodin, které se pěstují v zemích Sahelu. Dokazuje to, že na zvýšeném „prášení“ ze Sahary má rozvoj komerčního zemědělství významný podíl.

Zdroj: Science Now, Nature

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme