Bruselský pivní víkend je pro národ pivních milovníků obdobou Oktoberfestu

Stejně jako k Česku patří pivo neodmyslitelně také k Belgii. Belgičané vaří přes 1500 různých piv a jejich pivovarnictví se loni dostalo i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Velkou část těchto piv můžete ochutnat v těchto dnech v centru Bruselu. Koná se tam totiž nejvýznamnější pivní festival v zemi, Belgický pivní víkend.

Reportáž Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Pivní detail" | Foto: Filip Nerad | Zdroj: Český rozhlas

Za řízných tónů dechové kapely vyrazil na bruselské Velké náměstí průvod historických pivovarských vozů. Některé jsou ještě tažené koňmi. Vzadu jsou potom automobiloví veteráni, kteří rozváželi pivo v dobách našich babiček a dědečků. Trochu to připomíná slavný mnichovský Oktoberfest, který každý rok začíná podobně.

„Oktoberfest je velký festival, kde se pije spoustu piva. Tady je to mnohem více o setkávání lidí, kteří o pivu něco vědí a mluví o něm. Na Oktoberfestu se mluví o všem možném, jen ne o pivu. A to je ten zásadní rozdíl,“ říká Roland de Wolf, který Belgický pivní víkend navštěvuje každoročně.

Češi vaří 550 druhů piva, nabízejí sýrové i s příchutí kočky

Číst článek

I když je tato přehlídka v porovnání s mnichovským pivním svátkem výrazně menší a mladší, také ona si potrpí na historické tradice. Potkat tu můžete třeba sládky v dlouhých bílých zástěrách a vestách, vyzdobených odznaky a medailemi pivovarnických svazů. V takovém úboru stojí u výčepu i Michel Torisaen.

 „Tady na krku mám znak našeho bratrstva piva faro. Jsem jeho velmistrem. Je na něm pivovarská lopata, sud, korbel a samozřejmě meč velmistra.“

Faro je jedna z belgických pivních specialit. Spontánně kvašené pivo dokvášené cukrem. V pěti desítkách bílých stanů uprostřed zaplněného Velkého náměstí je možné ochutnat také nepřeberné množství dalších piv bez uměle přidávaných kvasnic, jako jsou lambiky a geuzy. Nechybí tu silná klášterní trapistická piva ani ovocné speciály.

Ve výrobě piva jsou Češi sedmí v Evropě. Loni vzrostl export téměř o 5 procent

Číst článek

Přehlídku své produkce sem přivezl i rodinný pivovar Martens. Jeho piva tu čepuje Patricia. „My jsme letos přivezli deset druhů a všechny tu mohou návštěvníci ochutnat.“

Ukázat svůj produkt a přiučit se u konkurence

O několik stánků vedle nabízí jiný pivovar klasické světlé nebo pšeničné. Jejich tripel, tedy silné světlé pivo, které se čepuje do sklenice na vysoké noze se seříznutým hrdlem, má nádherně chmelovou a současně ovocnou, jemně kořeněnou chuť a vůbec nepůsobí silně.„Jezdíme sem každý rok. Je to prestižní akce, které se účastní nejlepší belgické pivovary. Chceme tady ukázat, s jakou láskou děláme naše piva,“ líčí za barem nadšeně mladík Louis.

Jiní pak do Bruselu přijíždějí okouknout a ochutnat, co vaří konkurence. Jako třeba dvojice staříků v reklamních napoleonských kloboucích. Francois i jeho parťák provozují malé domácí pivovary. „Snažím se tu trochu přiučit, hlavně co se týče chuti a barvy piva. Já sám vařím převážně suchá a hořká piva.“

A na Belgickém pivním víkendu je z čeho vybírat. Celkem jsou letos v nabídce více čtyři stovky piv.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme