Čínský čaj pchu-er zraje jako víno, čím je starší, tím je dražší. Kilogram stojí i statisíce

Čaj pchu-er pocházející z jihočínské provincie Jün-nan je díky své specifické, zemité chuti známý mezi milovníky čaje po celém světě. Méně lidí už ví, že cena tohoto čaje souvisí podobně jako u vína s jeho stářím a může v aukcích šplhat v přepočtu do statisíců korun za kilogram.

Kchun-ming Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V jünnanské metropoli Kchun-mingu je největším trhem s čajem pchu-er trh Siung-ta. Součástí nákupu je zpravidla ochutnávka.

V jünnanské metropoli Kchun-mingu je největším trhem s čajem pchu-er trh Siung-ta. Součástí nákupu je zpravidla ochutnávka. | Foto: ČTK/Mikolášková Lucie

Pchu-er patří k nejdéle produkovaným a nejkvalitnějším čajům na světě. Předpokládá se, že se vyrábí již 1700 až 2000 let. Zvláštní vůně a chuť pchu-eru je dána procesem fermentace.

V jünnanské metropoli Kchun-mingu je největším trhem s čajem pchu-er trh Siung-ta (Xiongda), jenž se nachází na severovýchodě města. Součástí nákupu čaje, který zde nabízejí desítky obchodů, je zpravidla ochutnávka.

Když návštěvník přijme pozvání k degustaci, prodavač vybere kotouč odpovídající zákazníkovým představám a speciálním nožíkem z něj část odřízne. Zalije lístky horkou vodou a dá z malé skleněné misky vyzkoušet nápoj kupujícímu. Přitom popíjí s ním. Není-li čaj podle zákazníkova vkusu, nabídne prodavač k ochutnání jiný.

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání vína. Chuť pchu-eru by v žádném případě neměla být svíravá, spíše nasládlá až medovitě zemitá.

Ačkoli trh Siung-ta v Kchun-mingu navštěvují často i cizinci, v podstatě nikdo z prodavačů nemá znalost ani základních anglických slov. Ke komunikaci používají v Číně tolik oblíbené mobilní telefony. Buď cenu čaje za jeden kotouč zobrazí na displeji, nebo použijí překladač. Čínské věty píšou či namlouvají do mobilu a zákazníkovi ukážou či přehrají anglický, případně i český překlad. Nutno přiznat, že prodavači se často svému telefonu věnují i v průběhu ochutnávky, takže zákazník si připadá lehce opomíjený.

Zákazník by měl mít při nákupu alespoň přibližnou představu, o jaký čaj má zájem. Existují dva základní druhy čaje pchu-er, světlejší varianta má čínský název šeng, tmavšímu pchu-eru se čínsky říká šu. Znalci, sběratelé a odborníci se zajímají převážně o světlou variantu.

Ačkoli trh navštěvují často cizinci, nikdo z prodavačů nemá znalost ani základních anglických slov. Ke komunikaci používají v mobilní telefony.

Materiálem pro výrobu klasického světlého pchu-eru je velkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, který podstoupí proces přirozené fermentace. Ten může trvat několik let, až desítek roků. Počáteční zelená barva čaje se postupem času změní na tmavší barvy.

Výroba tmavého pchu-eru zvaného šu byla zahájena v 70. letech. Tehdy rychle začala růst poptávka po archivních čajích typu šeng, a tak se hledala metoda, která by chuť zralých, nesmírně drahých čajů typu šeng napodobila. Také v tomto případě je základním materiálem velkolistý zelený čaj z provincie Jün-nan, který se nahromadí do několika vrstev, jež se navlhčí a zakryjí textilií, aby při vyšší teplotě a vlhkosti, za účasti mikroorganismů mohlo dojít k umělé, zrychlené fermentaci. Po fermentaci trvající několik týdnů je čaj opětovně sušen a lisován. Západní konzumenti nejčastěji znají právě variantu šu.

Na trhu Siung-ta se pchu-er většinou prodává lisovaný do kotoučů po 375 gramech. Cena se přitom může v závislosti na kvalitě a letitosti hodně lišit, běžně jsou nabízeny čaje v rozmezí mezi 30 a 100 jüany (110 až 365 Kč) za kotouč, ve stejném obchodě ale mohou být jen o pár polic dál vystaveny čaje za 1800 jüanů (6555 Kč).

V jünnanské metropoli Kchun-mingu je největším trhem s čajem pchu-er trh Siung-ta.

Kromě disků čaje lze koupit i čaj sypaný nebo třeba chryzantémový. Provincie Jün-nan je totiž známá tím, že se zde k výrobě pokrmů i čajů často používají květiny. Dalším zbožím jsou čajové stolky, konvice, nožíky a jiné doplňky.

Název čaje pochází od města Pchu-er v provincii Jün-nan, ve kterém už dávno v minulosti pěstitelé a výrobci prodávali své čaje pěstované v okolních oblastech. Protože je pchu-er pojmenován podle místa prodeje, nikoli podle konkrétní oblasti pěstování, je těžké určit, které všechny čaje mohou být za pchu-er považovány. Podle stávající definice je pchu-er produkt vzniklý fermentací ze zeleného čaje z velkých čajových listů natrhaných v provincii Jün-nan.

Podle řady studií má čaj pchu-er pozitivní účinky na lidské zdraví. V čaji byla objevena přírodní antibiotika, antioxidanty, byly také prokázány jisté léčebné účinky na trávení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme