Spojil med s heřmánkem a dubovou tinkturou a stal se novým barmanem roku

Česko má nového barmana roku! Mezinárodní porotu přesvědčil 28letý Tomáš Melzer z pražského baru Hemingway. Musel ukázat talent, originální styl i schopnost naslouchat svým zákazníkům.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drink na baru (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

„Dámy a pánové, známe vítěze. World Class Baretender of The Year 2017 pro Českou republiku se stává Tomáš Melzer." Na pódiu se dojatě usmívá 28letý Tomáš z pražského baru na Starém Městě. Kolegové ho vyhazují na ramena a na hlavu mu nasazují symbolický mexický klobouk. Právě do Mexika pojede Tomáš Melzer v srpnu na světovou barmanskou soutěž, kde bude reprezentovat Českou republiku.

"Jedu do Mexika a všechno teprve začíná, tohle byla procházka růžovým sadem oproti tomu, co mě čeká," říká vítěz. 

V jednom z nejznámějších českých koktejlových barů s názvem Hemingway míchá barman roku 2017 Tomáš Melzer koktejly už pět let. Za bar se dostal díky studiu pardubické hotelové školy. Ve finále porazil devět svých kolegů v písemném testu, v koktejlovém testu - v rámci kterého se určuje obsah nápoje - nebo v disciplíně, ve které se míchá originální koktejl.

"Bavil mě první drink, kde byla kombinace medu s heřmánkem a kopřivou, dubová tinktura, kterou jsem dostal od jednoho kamaráda z Londýna a bez ní by ten drink nebyl drinkem, a kombinace dvou spiritů."

Náročnější než dřív

Novému barmanovi roku se otevírají nové možnosti, jeho snem je mít vlastní bar. Ambasador programu soutěže Petr Kymla říká, že letos se přihlásilo 30 barmanů z 20 českých barů – z Prahy, Brna, Olomouce nebo Českých Budějovic.

"Finálová desítka prošla v posledních dvou dnech poměrně náročnými disciplínami, neboť se museli připravit na různé disciplíny a na některé se ani připravit nemohli. Bylo to šest soutěžních disciplín. Tři byly teoretické."

Petr Kymla doplňuje, že čeští zákazníci jsou náročnější než dřív. "Jsou nároční, a jak to sledujeme u kuchyně, že se zajímají o čerstvé ingredience a lokální věci, tak to vidíme i v barech - používají se čerstvé ingredience, lokální suroviny, prémiové alkoholy, protože člověk chce vědět, co pije, a když už do toho investuje peníze, chce za to dostat odpovídající kvalitu."

Loňský barman roku Adrián Michalčík z pražského L´Fleur baru Česko reprezentoval v Miami na Floridě a dostal se mezi top 6 nejlepších barmanů světa. „Být korunován barmanem roku je velice prestižní věc, otevřelo mi to úplně jiný obzor – od přemýšlení a přístupu k věcem až po možnost cestovat."

Podobnou zkušenost má i nejlepší barman roku 2015 Vítězslav Cirok. "Já si myslím, že čeští a slovenští barmani mají jedno z nejlepších jmen na globální scéně. Chceme do toho zasáhnout a ukázat, že i z tak malé republiky a tak malého města jako Praha se to dá." Barmani soutěží v nejrůznějších disciplínách - stejně jako vybírají someliéři k jídlu víno, barmani se snaží hledat k pokrmům i vhodné koktejly.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme