V gastronomii je velký zájem o brigádníky. Málokteré restauraci se ale podaří kvalitní sílu sehnat

Sehnat brigádníka na léto je těžké, kvalitního ještě obtížnější. Podle provozovatelů restaurací se situace s pracovními silami rok od roku zhoršuje. Mnoho studentů chce mít o prázdninách volno nebo nevydrží fyzicky namáhavou práci. Řada restaurací je tak před letní sezonou personálně pod dostatečným stavem.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace, ilustrační foto

Restauracím se nedaří sehnat brigádníky na léto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V restauraci s terasou máme dohromady 130 míst. To se ve třech, čtyřech lidech moc zvládnout nedá,“ říká Lenka Valentová, která se svými rodiči provozuje hotel a restauraci Leyla ve Frymburku u přehrady Lipno.

Přehrát

00:00 / 00:00

V restauracích, které před létem shánějí brigádníky, byla Jitka Cibulová Vokatá

Její otec Petr Valenta souhlasně pokyvuje hlavou. Zájem o pobyt je velký, z řad brigádníků malý. Valentovi jich na sezonu potřebují osm – do kuchyně, na obsluhu a úklid. Sehnat se je ale zatím nedaří. „Brigádníci spíš hledají práci v Rakousku, která je lépe placená a ještě s kratší pracovní dobou,“ popisuje Petr Valenta.

Viceprezident Asociace hotelů a restaurací Jiří Král vidí problém v širších souvislostech. „Je to asi obrázek celé společnosti. Lidem se všeobecně nechce tolik pracovat. Pokud někde pracujete, musíte respektovat zásady provozu, fungovat, a ne každému se do toho chce. Dřív za mého mládí jsme byli rádi, že jsme sehnali brigádu a vydělali si peníze, motivace dnešních mladých taková není,“ komentuje.

Někteří problém nemají

Podle českobudějovického kuchaře a majitele cateringové agentury Vladimíra Tůmy je práce v gastronomii těžká a mnozí studenti ji nezvládají fyzicky ani psychicky. „Pracovní síly chybí prakticky všem. Dneska je zájem o jakéhokoliv kuchaře, kterého nechají alespoň krájet cibuli. Jsou rádi, když přijde a pracuje, takhle nízké nároky už jsou v gastronomii,“ líčí.

Ekonom: OSVČ je u nás abnormálně moc i proto, že je to daňově mnohem výhodnější

Číst článek

„Za druhé, restaurací je moc. V Budějovicích ale vím i o restauratérech, kteří ten problém nemají, kteří neznají fluktuaci, umí si brigádníky udržet, umí s nimi jednat, což je také důležité,“ dodává.

Patří k nim Stodola v Lipně nad Vltavou, která v létě zaměstnává kolem 24 brigádníků. „Máme asi čtrnáct stálých, kteří se vrací, a pak už od poloviny dubna máme inzerát a je potvrzeno dalších dvanáct lidí,“ uvádí manažer Tomáš Seiml.

„Ti, kdo tu pracovali už minulý rok, nastupují za 170 korun na hodinu. Plus tady naštěstí máme zaměstnanecké benefity, mohou po areálu využívat různé slevy, bazén, půjčovny šlapadel, lodí, všechny gastroprovozy, takže to je také velký tahák,“ doplňuje.

Některým zaměstnavatelům v gastronomii, zemědělství nebo ve výrobě pomáhají i ukrajinští uprchlíci. Pracují ale většinou jen jako pomocné síly.

Chcete se zúčastnit projektu Česko si povídá? Začněte tím, že odpovíte na několik otázek:

Jitka Cibulová Vokatá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme