OBRAZEM: Výdejní okna, donáška domů. České restaurace se vyrovnávají s vládním nařízením

Restaurační řetězce začaly upravovat provoz tak, aby i za současných zpřísněných opatření v boji proti koronaviru mohly aspoň částečně pokračovat v provozu. Některé podniky proto vytvářejí provizorní výdejní okénka. Kromě toho chystají také posílení rozvozu objednávek. Část podniků je ale zavřená úplně. Jednotlivé provozovny navíc v posledních dnech zaznamenaly zvýšený provoz u okének pro řidiče v autech.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé čekají u okénka občerstvení s bagetami v centru Prahy | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Vláda od sobotních 6.00 zakázala kvůli šíření koronaviru přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb, výjimkou jsou mimo jiné právě provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem, ty zavřít nemusí.

Improvizované výdejové okno v jedné z poboček restaurace Bageterie Boulevard | Zdroj: Bageterie Boulevard

„Ode dneška (tj. soboty) jsme v našich kamenných restauracích vytvořili provizorní výdejní okénka, která umožňují alespoň take-away formu občerstvení. Od neděle budeme mít okna již upravená na klasický výdejní prodej. Právě intenzivně pracujeme na podobě stavebního řešení,“ uvedl provozní ředitel Bageterie Boulevard Jiří Štěpánek. Řetězec chce v příštích dnech zahájit vlastní rozvoz jídla. Měl by být v Praze a krajských městech.

Všechny vnitřní prostory v provozovnách pro zákazníky už zavřel i McDonald’s. V provozu jsou pouze výdejní okénka pro řidiče v autech, ta však z bezpečnostních důvodů nemohou využívat pěší. Kromě toho zůstává aktivní i rozvážka jídel.

„Nadále platí zvýšená hygienická opatření týkající se časté dezinfekce rukou a dotýkaných prostor v kuchyni a co nejmenšího kontaktu při výdeji jídla přes okénko,“ uvedla ředitelka PR a komunikace McDonald's Zuzana Svobodová.

Část restaurací společnosti Ambiente je úplně zavřená, v některých se však nadále vaří. Tyto podniky budou jídlo vydávat zákazníkům s sebou a na rozvoz.

Výdejní okénko restaurace | Foto: Julie Stejskalová | Zdroj: Český rozhlas

„Jelikož v tuhle chvíli máme spoustu číšníků bez práce, propojujeme je s rozvozovými službami, které v tomto období naopak řeší nedostatek personálu,“ uvedla firma. Částečně otevřená jsou také místa s prodejem potravin. Společnost kromě toho posílila provoz svých pekáren a také sortiment, který je vhodný pro prodej s sebou.

Restaurace tak budou v následujících dnech více využívat rozvážkových služeb. Společnost Dáme Jídlo k tomu uvedla, že její fungování pokračuje beze změn a zároveň je připravena nabídnout kapacity i pro další restaurace.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme