V hospodě dostanete ‚štípačku‘. V Anglii se v sobotu po čtyřech měsících otevřou restaurace

Supersobota - tak přejmenovala první víkendový den britská média. V Anglii se totiž znovu otevírají restaurace a hospody. Ty byly kvůli epidemii koronaviru zavřené od poloviny března. Teď se provozovny intenzivně připravují na to, aby vyhověly novým hygienickým pravidlům a také přivítali dlouho chybějící zákazníky.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z číšníků se na chvíli stávají malíři a stolaři, všude se umývá a smýčí. Po dlouhých 15 týdnech se v sobotu otevře i tradiční česko-slovenská restaurace v londýnském Hampsteadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během supersoboty se v Británii otevřou restaurace. Více si poslechněte v reportáži Jaromíra Marka

„Je to velká radost, přeje nám počasí. Doufám, že nám bude přát dál, ale bude trochu starost to hlídat,“ řekl Radiožurnálu provozovatel restaurace Bohemia Zdeněk Kudr.

Až se v sobotu v Anglii hospody otevřou, budou poněkud jiné, než byly. Leckde přibydou plexiskla oddělující personál od hostů, ubyde míst u stolů a všichni by měli dodržovat nejméně metrové rozestupy.

„Určitě budeme na podlahu lepit samolepky, které budou indikovat vzdálenost jednoho metru. Zmocním jednoho zaměstnance, který bude jen s lidmi mluvit o tom, co a jak se má, a nebude dělat nic jiného,“ dodal Kudr.

Bez uvedení jména nebude pivo. V Anglii začne platit nová regulace, která má zamezit šíření koronaviru

Číst článek

Restaurace budou také muset od všech hostů vybrat osobní kontaktní údaje. Pro případ, že by se podnik stal centrem nákazy. „Chystám nějakou kartičku, kde lidé před tím, než si koupí první cokoliv – drink, jídlo -, tak nám detaily nechají s hodinou příchodu a pak už bude na nich, jestli nám řeknou, že odchází a my označíme čas. Takové trochu štípačky v restauraci. Takže budeme skladovat spoustu karet,“ dodal Kudr.

Přes všechny starosti s novými pravidly jsou ale všichni rádi, že se restaurace znovu otevírají. A to nejen personál, ale i zákazníci.

Někteří štamgasti přišli dokonce přiložit ruku k dílu. „Budeme stříhat živý plot,“ řekl Martin a na otázku, jestli v restauraci pracuje, odpověděl: „Ne, nepracuji tady. Je to naše česko-slovenská restaurace, tak proč se na tom nepodílet. Národ sobě.“

Zatímco se pouští do stříhání plotu, nákladní auto přivezlo sudy s českým pivem. Sobotnímu otevření česko-slovenské restaurace už nic nebrání.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme