‚Kupují naše národní klenoty.‘ Výrobce belgické čokolády ve velkém přebírají zahraniční firmy

Stále více tradičních belgických výrobců čokolády přebírají zahraniční firmy, což v zemi způsobilo téměř existenční krizi. Čokoláda totiž není jen jedním z hlavních vývozních artiklů země s hodnotou exportu v přepočtu 72 miliard korun ročně, ale spolu s hranolky a pivem také jejím kulturním dědictvím, píše britský deník The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čokoláda (ilustrační foto)

čokoláda (ilustrační foto) | Foto: pxhere.com/CC0 Public Domain

„Jak moc belgická je belgická čokoláda, když jsou skoro všichni hlavní výrobci v zahraničních rukou," táže se například vlámský deník Het Nieuwsblad.

Poslední prodanou čokoládovnou je Galler, kterou koupila katarská královská rodina. Firma z Lutychu měla loni rekordní obrat ve výši 35 milionů eur (902,3 milionu korun) a hrubý provozní zisk činil 2,5 milionu eur (64,5 milionu korun). Zakladatel Jean Galler měl podle The Guardian alespoň to štěstí, že si ho noví majitelé ponechali. Ve společnosti bude působit jako kreativní ředitel.

Čokoláda je jako drogy. V lidském mozku aktivuje podobná centra

Číst článek

Dobýt svět čokoládou

Firmu Guylian, založenou v roce 1958, vlastní jihokorejský konglomerát Lotte. Dalšího výrobce Jacques, který vznikl v roce 1896, drží nizozemská společnost Baronie. Côte d’Or (1883) a Meurisse (1845) patří americkému výrobci cukrovinek Mondelez.

„Je to samozřejmě škoda, že zahraniční společnosti kupují naše národní klenoty. Pociťuji to sám: každý týden mi volá nějaký Arab nebo Číňan, že chce investovat miliony, přivést firmu k růstu a dobýt svět," řekl Het Nieuwsblad čokolatiér Dominique Persoone.

Generální tajemník belgického sdružení výrobců čokolády a cukrovinek (Choprabisco) Guy Gallet ale zůstává optimistický. Podle něj je hlavní, že zahraniční vlastníci vytvářejí v Belgii pracovní místa. Je spousta francouzských vinařství, která mají zahraniční majitele, ale víno je pořád francouzské. Je to to samé," řekl Gallet The Guardian. Podle něj ani není možné, aby belgická čokoláda byla vyráběna mimo Belgii, a vlastníci firem to vědí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme