Bez čerstvých malin v lednu a nezralého ovoce se klidně obejdeme

Určitě se vám také někdy stalo, že jste koupili třeba kiwi, a pak jste ho nemohli ani ukousnout, jak bylo tvrdé? Tedy jinými slovy – nedozrálé. Je vlastně úplně jedno, jestli se jedná o ovoce nebo zeleninu: jablka z Jihoafrické republiky, banány ze Střední Ameriky anebo kiwi z Nového Zélandu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kiwi

Kiwi | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Pomeranče ze Španělska a rajčata z Holandska, květák z Polska. Všechny ty delikatesy z přírody mi připadají, že občas chutnají úplně stejně. Totiž – nijak. Těch důvodů je samozřejmě mnoho. Hnojiva, klony, genetické změny, umělé osvětlení, hydroponické megazahrady, kilometry vyhřívaných skleníků. Vše je urychleno, dost často, jak se lidově, ale velmi trefně říká: „Vyhoněno práškama!“

No a aby těch negativních vlivů nebylo málo, ještě navíc se ovoce a zelenina takzvaně podtrhnou dříve, než dozrají. Často jsou sklízeny ještě zelené, nezralé, aby stihly transport přes půl planety ke konečnému zákazníkovi. Třeba taková třešnička, klidně si visící na větvi, nebo kapusta povalující se v záhonu nemají šanci na plnohodnotný, přirozený život. Proces jejich dozrávání je nemilosrdně přerušen ve jménu obchodu.

Asi nemusím zdůrazňovat, že kvalita takto podtrženého plodu, obsah vitamínů a živin je mnohem nižší, než když si plodiny užijí tolik slunce a svého životního cyklu, jak jim to prozřetelně naplánovala matka příroda.

Dozrálo na stromě

Madurado en el árbol – tenhle nápis jsem onehdy našel na plodu papáje. V překladu znamená: dozrálo na stromě. Tím je, myslím, řečeno vše. Když totiž přerušíme přirozený proces dozrávání ovoce či zeleniny a pak tuto, řekněme, trochu znásilněnou potravinu pojídáme celý svůj život, naše tělo se s tím velmi těžko vyrovnává.

Kysané zelí | Foto: Naďa Čvančarová

Myslím, že naše výživa se klidně obejde bez čerstvých malin v lednu a bez celoroční záplavy veškerého ovoce i zeleniny, která do našeho středoevropského pásma vlastně nepatří. Ovšem, když někdo na svůj plod hrdě napíše, že dozrál na stromě a ne v dusíkaté lázni, je to skvělá informace, kterou ovšem moc často nevidíme.

Proto si jdu okamžitě dát kvašené zelí naložené s kmínem, cibulí, koprem a mrkvičkou a k tomu nějakou vyzrálou českou klobásu z jelena. Tahle sychravá doba se pro podobné domácí jídlo skvěle hodí!

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme