Svoboda, rovnost, camembert! Šéfkuchaři ve Francii vystoupili na obranu plísňového sýra z Normandie

Známí francouzští šéfkuchaři vystoupili na obranu normandského camembertu vyráběného ze syrového mléka. Tradiční plísňový sýr, který se těší ochraně ve Francii i v zemích Evropské unie, podle nich ohrožuje únorová dohoda výrobců, jež umožňuje použití i tepelně upraveného mléka. Šéfkuchaři v textu zveřejněném v deníku Libération varovali, že z camembertu se tak může stát „obyčejná měkká hmota bez chuti“.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Camembert. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Dohoda, uzavřená po deseti letech jednání, je podle šéfkuchařů vítězstvím „zemědělsko-potravinářského průmyslu a fatálně ohrožuje farmáře i spotřebitele“.

V platnost mají nová pravidla vstoupit v roce 2021.

Šéfkuchaři tvrdí, že za několik let tak bude pravý normanský camembert luxusním výrobkem pro hrstku vyvolených, zatímco běžní konzumenti se budou muset spokojit s „náhražkou vyrobenou podle průmyslových postupů“.

V textu šéfkuchaři vyzvali i prezidenta Emmanuela Macrona, aby se za záchranu normandského camembertu zasadil.

„Chceme camembert ze syrového mléka pro všechny! Pomožme výrobcům tak, že budeme v souladu s našimi tradicemi usilovat o kvalitu! Svoboda, rovnost, camembert!“ uzavírá text.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme