Češi mají nejraději vanilkovou. Zmrzliny snědí méně než ve většině evropských zemí

Češi mají nejraději vanilkovou zmrzlinu. Přednost před jinými zmrzlinami jí v anketě pro regionální Deník dala čtvrtina respondentů. Na druhém místě skončila čokoládová příchuť, kterou by zvolilo téměř dvacet procent z více než tisícovky dotázaných.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: iROZHLAS.cz

Průměrná spotřeba zmrzliny v Česku je podle Potravinářské komory zhruba kolem tří litrů na osobu. Je to o hodně méně než ve většině evropských zemí, píše regionální Deník. Asi 40 procent celkového prodaného objemu tvoří točené zmrzliny.

Zmrzlina, co voní po syrečkách, jde na dračku. Tvarůžkové osvěžení z Loštic je první na světě

Číst článek

Podíl točených zmrzlin ale stále roste. „Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová.

Zmrzlináři se pak při výběru příchutí řídí i počasím. Pokud teploty nepřevýší 20 stupňů Celsia, volí nejčastěji čokoládovou nebo pistáciovou.

V horkých dnech jsou to ovocné příchuti. Obvykle jahodovou, pomerančovou, malinovou nebo višňovou, informuje Deník.

Nevýhodou točené zmrzliny může být hygienické hledisko. Čištění strojů v případě točených zmrzlin je náročnější než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce.

Pražští hygienici loni od dubna do července provedli v metropoli 49 kontrol zmrzlin a ledových tříští, uvádí Deník. V šesti prodejnách uložili sanitaci provozovny. Ve dvou dostali prodejci pokutu.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme