Češi mají nejraději vanilkovou. Zmrzliny snědí méně než ve většině evropských zemí

Češi mají nejraději vanilkovou zmrzlinu. Přednost před jinými zmrzlinami jí v anketě pro regionální Deník dala čtvrtina respondentů. Na druhém místě skončila čokoládová příchuť, kterou by zvolilo téměř dvacet procent z více než tisícovky dotázaných.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zmrzlina, zmrzlinářství, léto, ochlazení, sladkosti | Foto: Anna Kottová

Průměrná spotřeba zmrzliny v Česku je podle Potravinářské komory zhruba kolem tří litrů na osobu. Je to o hodně méně než ve většině evropských zemí, píše regionální Deník. Asi 40 procent celkového prodaného objemu tvoří točené zmrzliny.

Zmrzlina, co voní po syrečkách, jde na dračku. Tvarůžkové osvěžení z Loštic je první na světě

Číst článek

Podíl točených zmrzlin ale stále roste. „Na tomto trendu se mohou podílet teplá léta a zvýšení dostupnosti točených zmrzlin,“ řekla Deníku mluvčí komory Dana Večeřová.

Zmrzlináři se pak při výběru příchutí řídí i počasím. Pokud teploty nepřevýší 20 stupňů Celsia, volí nejčastěji čokoládovou nebo pistáciovou.

V horkých dnech jsou to ovocné příchuti. Obvykle jahodovou, pomerančovou, malinovou nebo višňovou, informuje Deník.

Nevýhodou točené zmrzliny může být hygienické hledisko. Čištění strojů v případě točených zmrzlin je náročnější než servírování kopečků z plastových obalů od výrobce.

Pražští hygienici loni od dubna do července provedli v metropoli 49 kontrol zmrzlin a ledových tříští, uvádí Deník. V šesti prodejnách uložili sanitaci provozovny. Ve dvou dostali prodejci pokutu.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru