Losos s mušlemi, hovězí líčka a kokosové pyré. Čeští kuchaři zazářili na prestižní soutěži v Singapuru

Český tým kuchařů zvítězil mezi desítkou států v prestižní gastronomické soutěži v Singapuru. Ve vítězném menu představil předkrm z lososa a mušlí, v hlavním chodu hovězí líčka a roštěnou a jako desert jahody a kokosové pyré. V pátek to kuchaři oznámili na tiskové konferenci. Do trojice finálových týmů se dostal ještě Tchaj-wan a Nový Zéland. Menu připravoval šestičlenný tým, jehož kapitánem byl Jan Horký.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští kuchaři Hana Fléglová a Jan Horký uspěli v gastronomické soutěži v Singapuru | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Soutěž byla tříkolová. V prvním souboji musel tým připravit tříchodové menu pro 85 osob, měl na to pět hodin. „Náš tým vařil jako předkrm terinu z halibuta a královského kraba. Hlavní chod obsahoval telecí svíčkovou, omáčku z foie gras. Dezert byl postavený na čokoládě a maracuji,“ uvedl Horký. Tuto kombinaci ocenili komisaři stříbrem. „Komisaři ocenili především chuťovou vyváženost menu, týmovou práci, skvělou organizaci a design pokrmů,“ přiblížil manažer týmu Tomáš Popp.

Další den se kuchaři inspirovali kubismem. Kuchařská část disciplín byla ohodnocena zlatou medailí, cukrářská bronzem. Podle cukrářky Heleny Fléglové bylo nutné vymyslet nápaditý pokrm, ve kterém komisaři nenajdou žádnou ingredienci „navíc“.

Ve finále se utkaly tři nejlepší týmy, vařilo se pro 50 osob, na což měli kuchaři čtyři hodiny. Do jedné hodiny se však tým musel rozhodnout, jaké menu připraví. Komisaři kromě samotné chuti podle kuchařů hodnotí vše, co se děje v kuchyni - například zda mají vařící řádně vyčištěné nehty, stáhnuté vlasy a jsou oholení.

Nyní se kuchaři připravují na mistrovství světa v Lucembursku, které bude na podzim. Tým trénoval v Národním zemědělském muzeu na pražské Letné.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme