Letní mámení. Borůvkový cheesecake

Je bez mouky, rychle připravený, zvládne ho skoro každý, je plný borůvek, lehký, krémový, chutný, osvěžující. Dá se vůbec něčemu podobnému odolat? Jednoduše nedá! Tentokrát píši o borůvkovém dortu, který společně připravíme. Mohla bych také dnešní glosu uvést nadpisem „Jak sladce nakrmit děti o prázdninách, a nejen je!“

Tento článek je více než rok starý.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní pochutnání v borůvkovém dortu bez mouky. Je snadný na přípravu a výsledek je skvostný chuťově i na pohled

Letní pochutnání v borůvkovém dortu bez mouky. Je snadný na přípravu a výsledek je skvostný chuťově i na pohled | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Je léto, nikomu se nechce trpět u rozpálené plotny, když tuto úlohu přebralo parné počasí. Děti a zbytek rodiny se pravidelně vynoří bůhví odkud, ale vždy se stejnou otázkou, jestli máme něco „dobrýho“ na zub. Vy víte své, v lednici je připraven dezert, který se dá sníst na tři sousta, nasytí, osvěží a vy máte klid.

O co jde?

Na úvod musím říct, že ujíždím na borůvkových dezertech, ať to jsou borůvkové kynuté koláče, borůvkové trhance, borůvkové knedlíky nebo borůvkové cheesecaky. Cheesecake nemusím představovat, zabydlel se u nás velmi rychle a natrvalo.

To, že je zapečený cheesecake trochu popraskaný, nevadí. Patří to k němu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Jsou ale cheesecaky, které musíte dokonce spálit! Nabízím vám je s vírou, že vás zaujmou natolik, že už nebudete chtít jiný! Pokud namítnete, že jde vlastně o jakousi obdobu našeho tvarohového dortu, tak vězte, že tomu tak není. Má spoustu výhod: je hotový za chvilku, nepotřebujete sušenko-máslovou krustu a obsahuje jen pár ingrediencí. A vlastně ho ani nemůžete zkazit.

Můj dnešní recept je právě inspirován tímto spáleným cheesecakem, o kterém jsem psala v mé loňské gastroglose. Tento spálený cheesecake nemá zase tak dávnou historii, pochází z města San Sebastian v Baskicku. Je plný krémové náplně, která evokuje léto, není přeslazený, je lehce stravitelný, trochu spálený, aby získal karamelovou chuť a to je to, oč tu běží.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Dnešní dezert jsem zvolila v kombinaci s borůvkami, které k létu patří. Můžete použít borůvky kanadské nebo lesní. Pokud zvolíte borůvky natrhané přímo v lese, doporučuji hned si důkladně umýt ruce i borůvky a poté jejich tepelné zpracování.

Sama mám na zahradě tři keře kanadských borůvek, letos jsou mimořádně plodné a chutné. Tím uspokojím svoji chuť po čerstvých borůvkách, a pokud kupuji natrhané v lese, vždycky je tepelně zpracuji nebo nechám zmrazit.

A pokud se ptáte, jaký bonus vlastně tento dort má, odpovím takto: Je upečený do zlatova, má svůj charakter a krásu i v prasklinách, je karamelově krémový s pikantní chutí borůvek. Je jako vystřižený z nějakého filmu zlatých dobrých časů.

Borůvkový cheesecake bez mouky
pro dortovou formu o průměru 23 cm

Ingredience:
300 g borůvek
500 g krémového sýra, nejlépe 4 balení po 125 g sýra Lučina bez příchutě
3 vejce velikosti M
150 g krupicového cukru + 2 lžíce na posyp
200 g zakysané smetany s min. obsahem tuku 20 %
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
3 lžíce kukuřičného škrobu
moučkový cukr k servírování

Postup:
Rozehřejeme troubu na 180 °C. Vymažeme olejem dortovou formu a její dno pokryjeme papírem na pečení, který jsme vystřihli z obkresleného dna formy. Poté na výšku formy ustřihneme pás papíru na pečení, a vložíme ho na olejem vymazané okraje, dobře takto drží. V míse kuchyňského robotu nebo šlehací metlou ručního mixéru krátce vyšleháme krémový sýr a cukr, přidáme vanilkový extrakt a postupně po jednom přidáváme vejce.

Nakonec přidáme škrob, sůl, zakysanou smetanu a už jen vše krátce spojíme. Těsto vlijeme do připravené papírem na pečení vyložené formy, posypeme borůvkami a zasypeme 2 lžícemi cukru. Dáme do trouby a pečeme při stálé teplotě 55–60 minut. Dort by měl mít zlatavě hnědou barvu, střed může být i trochu nestabilní, není to na závadu. Dort se při chladnutí pěkně usadí. Po vyjmutí dortu z trouby ho necháme asi 10 minut chladnout, než uvolníme sponu a odstraníme okraj formy. Doporučuji ho nechat opět ještě chvilku usadit a teprve poté nakrájet. Dort posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme