Chorvatsko je kulinářským zážitkem, ve kterém budete plavat a při nepozornosti se začnete i topit

Znám italské Amalfi a dobře znám i chorvatský Rovinj. Oboje mám moc ráda a před pár dny se mi obě lokace spojily v jeden celek. Dva obrazy v jednolitou vrstvu plnou teplého večera, zapadající slunce, barvy oblohy a moře měnící se z rudé, resp. tmavě tyrkysové v temně modrou bez rozdílu, co je nahoře a co je dole.

Tento článek je více než rok starý.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Rovinj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ryba na grilu je nejčastější pochoutkou a Chorvaté ji umějí skvěle připravit

Ryba na grilu je nejčastější pochoutkou a Chorvaté ji umějí skvěle připravit | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Krásná a úchvatná atmosféra nastupující noci, dokonalá večeře v restauraci na skále nad mořem, nabídka mořských plodů a dobře chlazených bílých vín, o kterých už nevím, z jaké země pochází, zda z Itálie či Chorvatska, ale které chutnají úplně stejně dobře.

Věřte, že za chutěmi a podmanivou atmosférou, službami a sluncem nemusíte až na Amalfi, to samé najdete i v nedaleké Istriji. I tady se lze najíst v přepychu dokonalých restauracích, ale i v dostatečné kvalitně normálních restauracích a bister pro turisty a místní.

My jsme Italové

Chorvatsko má u nás díky své vzdálenosti a kráse pobřeží a moře zajištěnou trvalou přízeň. Situaci se vylepšila i silniční dopravou po vlastní ose, kdy stačí překonat nástrahy našich silnic, které patří mezi nejhorší úseky jízdy autem na jih, a poté je to už většinou o moderním cestování odpovídající tomuto století.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Nabídka hotelů, apartmánů, soukromého ubytování i kempů a pronajatých jachet je dostatečně široká a rok co rok se zkvalitňuje.

Já dávám už léta přednost okolí města Rovinj. Autem jsem tam za osm až devět hodin. Užívám si divokých pláží i moderního koupání patřícího většinou k hotelům vyšší třídy. Jídlo je zde kvalitní a dovolím si přidat ještě jednu nedávnou zkušenost.

Požádala jsem na recepci consierge, ať mi poradí restauraci, která je vyhlášená a navštěvovaná místními. Kdo z nás tohle nedělá, že? Doporučená restaurace vypadala dobře, sedělo se venku, jídelníček v domácím jazyce a v angličtině, což je mi vždy sympatické a obsahově mě zarazilo, že nabídka jídel nebyla úplně chorvatská.

Zeptala jsem se číšníka, proč tu nemají jejich grilovanou klasiku pljeskavicu a čevabčiči. V obličeji se mu usadil dramatický výraz a pronesl, že my tady nejsme přímo Chorvaté, tady připravujeme jenom ryby, mořské plody a těstoviny, nejlépe s lanýži a podáváme víno z místních vinic. My tady vaříme jako Italové, protože tohle vlastně Itálie je!

Krásná a úchvatná atmosféra nastupující noci, dokonalá večeře v restauraci La Puntulina na skále nad mořem, nabídka mořských plodů a dobře chlazených bílých vín | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Nechala jsem to být bez dalších dotazů. Dokonce jsem takovou odpověď už tady slyšela, a tak jsem nebyla ani překvapená. Částečně mají pravdu, starosta je Ital, malebnost a romantika okolí si také nezadá s již vzpomínaným Amalfi, jídelníček byl také podobný jako na Amalfi a lidé ve službách jsou fakt víc připoutáni k Itálii než k jižnějším částem země.

Mořské plody nejsou mořské potvory, ale lahodné dary, včetně krevet

Číst článek

Tvrzení číšníka navíc potvrzuje, že autem jste za chvilku na italské hranici a odsud za pár chvil v přístavu Terst, kde sídlí známá univerzita, přístav patřil za rakouské monarchie mezi hodně důležité a město bylo počátkem minulého století oblíbeno literáty z celé Evropy a já za všechny vzpomenu Franze Kafku a Maxe Broda.

To vše dodávám jenom jako tip na výlet, když se vám už z té dovolenkové romantiky začne stýskat po něčem jiném.

Zpátky ke gastronomii

Vzpomněla jsem, že mnou navštívená restaurace se hlásila k italské kuchyni. Takových je ve městě víc, ale nechybí ani jedinečná chorvatská jídla připravovaná na grilu, ať už ryba nebo mleté maso.

Jak je rozmanité a členité pobřeží Jaderského moře, tak je to i s chorvatskou gastronomií. Místy převládá kuchyně jihovýchodní Evropy, dalo by se říct, že je to přímo balkánská kuchyně.

Vnitrozemí je nejvíc ovlivněno maďarskou, tureckou a rakouskou kuchyní. Není se čemu divit. Rakouská monarchie měla i v této oblasti dlouhé prsty a hodně česneku, papriky a kořenění černým pepřem je pro tuto kuchyň historickým dědictvím.

Na skále v centru města Rovinj najdete restaurace a bary. Dotek s mořem zaručen | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Středomořská, pokud chceme tedy italská kuchyně, je k ochutnání především na pobřeží a patří k ní olivový olej, středomořské bylinky a koření. Namátkou vzpomenu citronovou kůru, šalvěj, rozmarýn, oregano, bobkový list, výrazná majoránka, skořice i hřebíček. Vše je nám důvěrně známo a umíme s těmito ingrediencemi vařit a vaříme s nimi s radostí.

Vnitrozemí i pobřeží jsou spojeny kvalitními sýry a mléčnými výrobky, rybami, výborným masem připravovaným regionálně na mnoho způsobů, čerstvou šťavnatou zeleninou a ovocem. Nevynechám ani pestrou nabídku chorvatských vín, piva a rakije.

To nejlepší pro vás

Teď se projdeme po gastronomické mapě regionů a vychutnáme si to nejlepší z nich. Začneme Istrijí, kde je vliv sousedů nejvíc patrný a mezi pochoutky zde patří malé tenké kousky těstoviny fuži, nejčastěji se podávající s lanýži či mořskými plody. Hned přejdu ke grilu a vzpomenu grilované jehněčí maso. Patří víceméně k Dalmácii, ovšem vzhledem k jeho kvalitě a chutím se připravuje skoro všude a patří mezi chorvatské lahůdky, na které se těší každý návštěvník.

U Dalmácie zůstanu a vzpomenu pašticádu, což je masová pochoutka z hovězího zadního (i z telecího) složitá přípravou a obemknutá záhadou zaručených receptů, asi jako naše svíčková. Podává se s těstovinami a může se ochutit sušenými švestkami. Zdůrazňuji, že bez jejího ochutnání z Chorvatska neodjíždějte.

Pečený filet z mořského vlka v podání restaurace La Puntulina v Rovinji. Sedíte na skále nad mořem, rezervace proto nutností | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Z oblasti Zábřehu pochází zagorski štrukli, což je velmi populární jídlo už po celém Chorvatsku. Jedná se o závin z těsta původně naplněný čerstvým kravským sýrem a upečeným v troubě. Ani v tomto případě nezaváhejte a ochutnejte.

Známé jsou zelné závitky s mletým masem, mají rozmanitý původ a stejně tak i recepty.

Maďarskem zavání pastýřský a zvěřinový guláš připravovaný povětšinou v kotlíku na přímém ohni.

Nemohu vynechat grilovanou chobotnici. Dostanete jí skoro v každé restauraci, stejně jako chobotnicový studený salát, ale buďte nároční a nenechte si servírovat chobotnici, která není čerstvá. I v Chorvatsku platí a vzhledem k rybím pochoutkám a mořským plodům zvlášť, jakmile pojmete podezření o kvalitě jídla, vždy ho vracejte. Doma v našich restauracích neuděláte nic jiného.

Místo kam zajít, když navštívíte park Zlatni Rt. Grill Lovor patří k hotelům Maistra, ale je otevřen pro každého, servírují zde jednoduchá, ale skvělá jídla a snacky | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Trochu přivandrovalcem je černé rizoto, ale usadilo se ve většině nabídek restaurací, a pokud je z čerstvých slávek, krevet, sépií a chobotnice, doporučuji k ochutnání.

Chorvatskou národní polévkou je brodet, rybí polévka, vývar, ze smíšených čerstvých mořských ryb. Ze sladkovodních ryb se připravuje rybí guláš a ve Slavonii se podává i na Vánoce.

Salata od hobotnice podávají v národním parku Zlatni Rt v grill Lovor | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Co možná zní banálně, ale vždy je první zastávkou našeho prstu putujícího po obsahu jídelníčku, je grilovaná ryba a jsem si jista, že ji nemusím ani představovat.

Z osmanské éry pochází kebab, kousky mletého hovězího, jehněčího a vepřového masa podávaného s ajvarem.

Gastronomie bez konce

Chorvatsko má díky okolním vlivům, bouřlivé historii a přímořské poloze nesmírně bohatou gastronomii. Na závěr mohu ještě vzpomenout vynikající pršut, hustou fazolovou polévku maneštru z Istrije a vlastně jsem se ani zase tak daleko nedostala a tím chci říct, že Chorvatsko není jenom super opalování, plavání a teplé večery, ale gastronomický zážitek zapitý vynikajícími místními víny a dobrým pivem.

Jehněčí klobásky s jarní cibulkou a fazolemi s trhaným uzeným masem. Podává restaurace Park hotelu v ACI Marine v Rovinji | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Nabídka gastronomie osloví každého, stejně jako divoké pláže, moře, lidé, památky, výlety, hospody či moderní restaurace a bary.

V gastro orientaci v Rovinji vám ráda doporučím pár zaručených tipů: místní taverna Konoba Jure je sice trochu vzdálená od centra města, ale jde o velmi autentickou restauraci s rybami a mořskými plody, jak jsem již naznačila, balkánská jídla tady nečekejte, je to jen a jen o istrijské kuchyni. Ceny jsou mírné a chodí sem převážně místní.

Neprohloupíte, když zavítáte na přímořskou promenádu ve městě, ačkoliv vypadá turisticky, jde o opravdové istrijské pochoutky, které se zde servírují každý den a stačí si jen vybrat, kde se budete cítit nejlépe, já doporučuji hned na začátku přístavní promenády Grill Peter.

I s pizzou si tady vyhrají. Masová s červenou čekankou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Velkým zážitkem v centru města jsou restaurace Giannino a zejména La Puntulina, které patří pod jednoho majitele a všechny jsou opravdu skvělé. Rezervace je tady nezbytná, a to už o něčem vypovídá. Budete uchváceni scenérií i skvělým jídlem a milým servisem.

Zmrzlináren je v Rovinji nepřeberně, prostě italská vášeň pro zmrzlinu je zde patrná na každém kroku, já nedám dopustit na Caffe bar b 052. Paní majitelka je nesmírně vynalézavá a například taková limetková zmrzka s červeným pepřem je zážitkem.

Užijte si léto v Chorvatsku, zvláště pak v istrijském Rovinji.

Rovinj je plná výborných zmrzlin, většina z nich je domácí produkce a s chutěmi se experimentuje. Zde limetková s červeným pepřem, kterou představuje autorka | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme