Žádné zabalené kostky cukru. Při výběru čokolády zkoumejte zadní strany obalů

Tabulka s příměsí chilli, máty nebo se zrnky mořské soli – pro milovníky čokolády určitě nejsou tyto trochu netradiční přísady žádnou novinkou. I největší čokoládové odborníky by ale mohla překvapit zadní strana obalů, kde výrobci malým písmem prozradí, co všechno oblíbená sladkost obsahuje.

gastroglosa Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

To, že čokoláda plná cukru vám chutná, to je logické, ale špatné. Naše chutě jsou na cukrech od malička, bohužel, závislé. (ilustrační foto) | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

Přiznám se vám bez mučení, že miluji čokoládu. Tedy hlavně černou, tu nejčernější, tvrdou a hořkou. Občas trochu ujedu i na čokoládě, která má nějaká další dochucení, třeba pomerančovou kůru, chilli papričky, pepř a sůl a tak dále. Ale nejvíc ze všeho dávám přednost té čisté, hořké.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechěnte si glosu

Vím, že je to legální droga, podle některých výzkumů stejně návyková jako heroin nebo alkohol. Jenže čokoláda je prozatím ta droga, kterou zákon nepronásleduje. I když jsou popsány případy závisláků, kteří vymlátili výkladní skříň v cukrárně, protože neovládli svůj chtíč po čokoládě! Prostě si neuměli říci ne.

Já jsem v tomhle zatím neškodný konzument, ale když to na mne čokoládově přijde, také se nedělím a prožívám velká traumata, pokud ve špajzce nenajdu žádnou táfličku. Moje manželka je totiž také milovníkem čokolády většinou je rychlejší a na mne pak už zbývá jen silná vůle překonat neodolatelný čokoládový absťák.

Jediné, co mne drží nad vodou v takové krizi, je četba prázdných obalů od čokolády. Nedávno jsem si přečetl na jedné slavné švýcarské značce tyto ingredience: cukr, kakaová hmota, mandle, kakaové máslo, hydratované mléko, sója, zahušťovadlo a dalších asi 10 ingrediencí.

Zlepšení střevní mikroflóry i zmírnění dýchacích potíží. Med je zdravý, ale má více kalorií než cukr

Číst článek

Vedle této standardní, chutné a světově proslulé značky, jsem si přečetl seznam surovin na obale podobné čokolády, ovšem s označením bio: kakaová hmota, cukr, kakaové máslo a pak pouze další tři ingredience oproti předešlým asi šestnácti.

Moje zpráva k vám je jasná: Když je ve složení ingrediencí na prvním místě uvedený cukr, znamená to, že ho tam je nejvíc ze všeho! Dále pak je pořadí ingrediencí podle zákona jmenováno sestupně podle velikosti obsahu. No a čím jich je tam uvedeno více, tím hůř!

A čím méně rozumíte odborných termínům, tím se mějte více na pozoru. To, že čokoláda plná cukru vám chutná, to je logické, ale špatné. Naše chutě jsou na cukrech od malička, bohužel, závislé. Pokud máte stejně jako já slabost pro čokoládu, přečtěte si, prosím, obal. A když tam bude víc cukru než kakaového másla, raději pátrejte po jiné značce.

Když toužíte jen po cukru, tak si kupte pytlík rafinovaného a můžete se zvolna sebezničovat. Ovšem, když máte rádi kvalitní čokoládu, zjistěte si, třebas i s lupou, kde je víc těch surovin, které s ní přímo souvisí. Chtěli jste přece čokoládu a ne zabalené kostky cukru, ne?

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme