Přistupujte k cukru jako k cigaretám, doporučuje britský think-tank. Rizika jsou srovnatelná

Britský think-tank doporučuje přistupovat k cukru stejně jako k cigaretám. Rizika nadměrné konzumace cukru jsou prý totiž srovnatelná s riziky spojenými s kouřením.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle odborníků by ke snížení spotřeby cukru přispělo omezení reklamy a také sjednocené obaly cukrovinek. (Ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jako vhodnou strategii vidí britští odborníci sjednocené obaly cukrovinek a zákaz reklam na nezdravá jídla. Tento typ omezení totiž podle studií v případě tabákových výrobků přinesl své ovoce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek

Za kanálem La Manche je situace alarmující, varují výzkumníci. Zejména tamní mladiství konzumují třikrát více cukru, než je doporučená dávka. Vysoká spotřeba se týká celé britské společnosti.

Obezitolog Martin Matoulek ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vysvětluje, že na cukru může skutečně – tak jako na nikotinu – vzniknout závislost.

„Je možné ji vypěstovat už v dětství, kdy rodiče plačícímu dítěti dávají sladkosti. Po nich jsou totiž děti nápadně klidnější. Naučí se tak ale zahánět stres sladkým.“

Na návrh sjednocení obalů nebo zákazu reklamy se ale český obezitolog dívá skepticky. Nakonec je to podle něj stejně vždycky na zákazníkovi.

„Myslím, že žádná centrální nařízení tohoto typu nepomáhají. Chce to kvalitní edukaci a dostatek potravin, kde toho cukru nebude tolik,“ říká Matoulek a dodává: „Je to prostě boj mezi potravinářskými firmami a zákazníky. A cukr prodává.“

Zuzana Marková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme