V Česku roste zájem o vánoční cukroví od profesionálů, letos si ale domácnosti opět připlatí

Kdo nechce předvánoční čas prostát v kuchyni a u trouby, už může objednávat vánoční cukroví. Pekárny a cukrárny začaly přijímat objednávky na letošní Vánoce. Domácnosti ale musí počítat s tím, že si letos za výrobky z rukou profesionálů opět připlatí. Hlavně kvůli dražším energiím i surovinám. Trend rychle rostoucího zájmu o hotové cukroví potvrzuje i Svaz pekařů a cukrářů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukroví k prodeji před Vánoci pečou profesionálové i domácí cukrářky. (ilustrační foto) | Foto: Anna Kottová | Zdroj: Český rozhlas

V troubě pražské cukrárny Sweetlife se zatím pečou dorty, muffiny nebo třeba věnečky. Koncem týdne ale v ní budou plné plechy vánočního cukroví - třeba perníčků nebo lineckého pečiva. Už teď majitelce cukrárny přišlo deset objednávek. Celkem loni napekla 200 kilo cukroví a počítá s tím, že letos ho bude stejně, říká Alena Foster.

Mlynáři zvedli cenu mouky o pětinu, vysvětlují pekaři zdražení

Číst článek

„Od jednoho kila až po tři kila, rodiny většinou berou ty tři kila. Pak jsou samozřejmě firemní objednávky a to jsou i desítky kil,“ popisuje Foster.    

Ceny vánočního cukroví ale Alena Foster v porovnání s loňskem musela zvýšit. A to o 100 korun na kilo. Krabice několika druhů cukroví tak přijde 750 korun.

„Museli jsme určitě zdražit, v podstatě všechny energie šly nahoru - plyn, voda, samozřejmě suroviny, máslo, cukr. Děláme z kvalitních surovin a jejich ceny šly nahoru, takže jsme zdražily,“ vysvětluje majitelka.

Stovky kil

V této cukrárně si zákazníci můžou objednávat vánoční pečivo nejpozději do konce listopadu. Na pečení stovek kilogramů cukroví se připravuje i Merhautovo pekařství, které dodává cukroví třeba do Billy, Alberta nebo na Rohlík.cz. Objednat si linecká kolečka, rohlíčky nebo třeba perníčky budou moct zákazníci ale i po internetu, říká Monika Maroši, vedoucí obchodního oddělení.

Nikdy nemáte stejnou mouku a podmínky, pro dobrou vánočku potřebujete rovnoměrné prameny, říká pekař

Číst článek

„V listopadu otevřeme jako každý rok také náš e-shop, kde prodáváme pouze vánoční produkty, které si lze objednávat od prvního listopadu do druhého prosince. Ceny zůstanou stejné jako v loňském roce,“ doplňuje Maroši.

Pečení vánočního cukroví je ale každým rokem i příležitostí k přivýdělku pro mnoho domácích cukrářek. Už druhým rokem si tak přilepšuje i 29letá Kamila Chvátalová z Českých Budějovic. Letos počítá s tím, že napeče 50 kilogramů vánočního cukroví. Na bezmála polovinu má objednávky už teď.

„Musím říct, že to peču ve všech volných chvílích, co budu mít. Předpokládám, že nejpozději v půlce listopadu se musí začít něco napékat, třeba perníčky aby změkly. Pomáhá mi můj přítel i maminka, takže se to všechno určitě stihne.

I Kamila ale od loňska zvedla ceny - a to o 200 korun za kilo. Třeba kvůli nedostatku ořechů. Podobně jako tato vyučená cukrářka nabízí své výtvory desítky žen po celé republice. Jejich ceny se pohybují nejčastěji mezi 350 a pěti sty korunami za kilo.

Podle Svazu pekařů a cukrářů roste každým rokem zájem o cukroví z rukou profesionálů. Mezi nejoblíbenější druhy patří linecké rohlíčky, vosí hnízda, ořechové pracny nebo třeba rumové kuličky.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme