Erotické broskve a meruňky, symbol dokonalosti, tentokrát zapečené v bezé ořechovém koláči

Budeme si povídat o peckovinách. Nezní to na úvod gastroglosy moc vznešeně, ale ke vznešenosti se jistě dopracujeme. Peckovina je souhrnný název pro skupinu ovocných dřevin, jejichž plod obsahuje tvrdý vnitřek, pecku. Ovšem ta nás nebude zajímat, vynecháme i další peckoviny, jako je slivoň, třešeň a višeň. Tématem bude broskvoň a meruňka.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ačkoliv možná příprava bezé zní složitě, ve své podstatě je to celkem jednoduchá záležitost

Ačkoliv možná příprava bezé zní složitě, ve své podstatě je to celkem jednoduchá záležitost | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Pro mě nejkrásnější plody léta, jemné, aromatické (prý i erotické) a chuťově dokonalé ve všech podobách, od plodu čerstvě utrženého ze stromu až po… třeba vypálené coby meruňkovice. A nakonec i recept na skvělý meruňkovo-broskvový koláč s oříškovým bezé.

Broskve a meruňky

Nejsem sama, kdo má vřelý vztah k broskvím a meruňkám. Například v moravských Valticích, symbolizujících především dobré víno, se každoročně pořádají meruňkové slavnosti a poctu tomuto plodu skládají folklorní skupiny, různorodé nádherné barevné kroje, tanec víno a zpěv, a meruňky na sladko, na slano, ve zmrzlině, v koktejlech a v číškách, chcete-li ve štamprlích, v podobě čiré, voňavé a nejsilnější.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. 

Když jsme u těch nádobek na meruňkovici, musím se přiznat, že mám ráda lidovou slovesnost; sklenka na pálenku může být při menším objemu frťanem, o trochu větší cloumákem či lomcovákem. Není to nádhera, jaké stavy umí popsat jedním názvem obyčejná sklenička?

Uznejte sami, že si takovou poctu meruňky zaslouží, což potvrzuje i tradiční a jeden z nejstarších a největších festivalů organizovaný v Dolních Rakousích ve Wachau, v údolí Dunaje chráněném před studenými větry a pyšnícím se nejenom skvělým vínem, ale i mimořádnými meruňkami s chráněným označením původu.

O broskvích zatím moc nepíši, ale přiznám se, že jsem meruňky použila jako předskokana. Broskve jsou totiž dokonalé. Mnoha umělcům stačil symbol broskve k navození erotické atmosféry v různorodých dílech. Ovšem do kultury nezabrousíme, budeme obdivovat plody, které právě dozrávají a jsou na trzích čerstvé, právě utržené ze stromů.

Broskev svou šťavnatostí, aromatičností a chutí nemá moc konkurentů, proto se v gastronomii používá rozmanitě a s úctou. Například jsem se nedávno dočetla, že pokud si do zeleného nebo černého čaje kápnete pár kapek broskvové šťávy, máte obratem v šálku celé léto. Nevím, ale zkoušet to budu, až začne být sychravo. Léto zatím raději v originále.

Broskve a meruňky a já

Nakousla jsem, že broskve a meruňky mají své neotřesitelné místo v gastronomii, což potvrzuji. Používám je do letních salátů a neumím si bez nich ovocný letní salát představit. Kralují chutí, barvou i vůní. Stačí k nim přidat ovesné vločky, případně vaše oblíbené snídaňové cereálie a ráno začnete chuťovou dokonalostí, která vás oblažuje celý den.

Skromná první úroda broskví na mé zahrádce se hodí perfektně to dnešního receptu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Doporučuji kombinaci broskve a módního quacamole, je to dokonalá souhra bez další úpravy ideální k letnímu grilování. Vyzkoušejte i broskve připravené na grilu, ale raději jich udělejte víc, půjdou na dračku.

Broskve s ořechy jsou také neskutečným souzněním lehce slaných a sladkých chutí. Nemusím snad ani vzpomínat rychlou pochoutku – broskve s jogurtem nebo zmrzlinou. A tím jsme se dostali k receptu. Má totiž vše zmíněné: spojení meruněk a broskví, ořechy v bezé, smetanu, jogurt i pikantní zázvor.

Než se začneme věnovat přípravě, poslední poznámka: komu za tohle dokonalé ovoce vděčíme? Broskev (Prunus persica) pochází z Persie, což je území dnešního Íránu, a meruňka (Prunus armeniaca), jak opět latinský název napovídá, z územní dnešní Arménie.

Recept jak s meruňkami, tak broskvemi mě napadl, když jsem sklízela svoji první úrodu před dvěma lety zasazené broskvoně. Právě tyhle menší kousky, ovšem neméně aromatické a chutné, mě dostaly až k nápadu upéct oříškový bezé koláč podle anglického receptu. Výsledkem je pochoutka, jež má jednu špatnou vlastnost – rychle mizí ze stolu a její nepřítomnost vyvolává otázku: „To už koláč došel? Néééé.“

Broskve a meruňky na mém stole

Příprava bezé zní možná složitě, ale ve své podstatě je to celkem jednoduchá záležitost. Stačí pár triků a dodržet postupy, co se týká ingrediencí, jde vlastně o vyšlehané bílky a cukr, v tomto receptu dozdobené šlehačkou, jogurtem a opečeným ovocem, které dodají skvělé dochucení.

Borůvkové potěšení. Modrý zázrak z lesa v receptech z cest i od našich babiček

Číst článek

Vyšší třídou použití bezé je dort Pavlova, nadýchaný, neuchopitelný a křehký jako každá primabalerína. Bezé se v tomto případě peče při nižší teplotě daleko déle a mělo by být krásně křehké s pěnovou konzistencí, jako bonbóny marshmallow.

Bezé je vlastně pro letní dezerty ideální, je sice sladké, ale přesto s jogurtem a smetanou osvěžující. Pikantní a výraznější ovoce jen dokončí dokonalost chutí. Doporučuji ovoce kontrastních chutí, nejlépe s kyselejším podtónem, jako třeba marakuja, angrešt, rebarbora, pro mne je favoritem granátové jablko, jahody anebo právě třeba meruňky či broskve. Tak si pochutnejte!

Osvěžující a pikantní, nadýchané a hladivé - to je bezé oříškový koláč s broskvemi a meruňkami | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Oříškové bezé se zapečenými meruňkami a broskvemi

Ingredience:

  • 600 g směsi meruněk a menších broskví
  • 3 kousky (kuličky) zázvoru nakládaného v sirupu
  • 250 g zlatého třtinového cukru
  • 5 bílků z čerstvých a vychlazených vajec
  • 1 lžička škrobu
  • 1 lžička citrónové šťávy nebo vinného bílého octa
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • 250 g řeckého jogurtu

Postup:

Nejdříve předehřejeme troubu na 220 °C. Na pečicí plech dáme papír na pečení a na něj položíme rozpůlené meruňky a menší broskve, řezem nahoru. Naložený zázvor nakrájíme na nudličky, položíme na půlky ovoce, zasypeme dvěma lžícemi cukru a pokapeme trochu sirupem. Necháme zapéct asi 15 minut, dokud ovoce nebude měkké, a poté dáme stranou vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180 °C.

Macerované kousky zázvoru v sirupu jsou skvělé pro zvýšení pikantních chutí ovoce | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Mezitím ve zcela čisté nádobě nejlépe pomocí kuchyňského robotu vyšleháme bílky, zpočátku pozvolna, aby se do bílků dostalo hodně vzduchu a byl nadýchaný. Postupně přidáváme intenzitu šlehání a pozvolna a po částech cukr, v misce rozmíchaný škrob a citrónovou šťávu a dále více šleháme až do měkkých špiček. Nesmí se přešlehat, jinak směs zřídne. Poté jen lehce stěrkou vmícháme mleté ořechy.

Směs rozprostřeme na plech o velikosti min. 25x30 cm, vyložený papírem na pečení. Pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut nebo dokud bezé nebude lehce dozlatova, vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme smetanu do měkkých špiček, přidáme jogurt a rozprostřeme na vychladlé bezé, navrch přidáme vychladlé opečené meruňky a broskve a zakápneme šťávou z pečení.

Oříškové bezé se zapečenými meruňkami a broskvemi je příkladem, kdy pikantnější a výraznější ovoce zakončí dokonalost chutí tohoto dezertu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme