Jsou kapsle mrtvým druhem? Neodsuzuji to. Jakákoliv káva patří k modernímu životu

Dámy, znáte ten podmanivý pohled a nezřetelný zákmit úsměvu, když herec George Clooney usrkává šálek kávy. Hloubka jeho očí většinu z nás dostává do stavu ostražitosti (patří to mně?), a poté do stavu odevzdanosti (když zjistíte, že jo!). Těšíme se, až si po doušku přejede špičkou jazyka rty a šálek opět labužnicky přikládá k ústům. Potom se nadechne a chystá se oslovit právě nás. O čem že dnes mluvíme? Georgův pohled to jistě není.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je káva v kapslích „mrtvá“? | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Mluvíme o kávě a o tom, jestli pije Clooney z hrníčku „mrtvou kávu“, jak jsem se dočetla právě na těchto stránkách.

Čerstvou kávu z kapslí neuvaříte. To spíš navoněnou mrtvolu, tvrdí znalec

Číst článek

Kdo to začal?

Dlouhodobým motorem v kávovém byznysu je Nestlé. Nadnárodní firma velmi dravá, inovativní, znalá obchodu a fíglů, jak získat víc a víc příznivců jejich produktů.

Na každém rohu a v každém nákupním centru vznikají nové prodejny a stánky s líbivými strojky a barevnými kapslemi všech příchutí a vůní.

Mně to nevadí, já to neodsuzuji. Žijeme v moderním světě, vládnou mu moderní technologie, které nemohou vynechat ani kávovarnictví.

V každém nákupním centru vznikají nové prodejny a stánky s líbivými strojky a barevnými kapslemi všech příchutí a vůní | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Nepřítelem č. 1 jsou kapsle

Vždy, když se něčemu daří, přijde úder, který začne prověřovat, jak odolná je společnost proti negativní kampani, jak ji ustojí a zda ji posílí, nebo ukončí její činnost.

S růstem počtu používání kapslí s kávou - k němuž se přidaly i další firmy - začali aktivisté počítat, jak dlouhý řetěz z použitých a špatně recyklovatelných kapslí jde složit a kolikrát by obejmul zeměkouli. Další problém byl, že kapsle od kávy jsou z hliníku a ten škodí lidskému zdraví.

Hlavní producenti ihned oponovali, že kapsle jsou uvnitř pokryté ochrannou mikrovrstvou, která zamezí styku s hliníkem. Poté začala i výroba kapslí na nekonečné použití, které si spotřebitel plnil sám a určoval si své chutě a druh kávy.

To je fajn, ale zisky jaksi utíkají. Výrobci nečekali a předběhli pokřiky tím, že jsou dnes k dispozici kapsle, které jsou z jiných hmot, plně recyklovatelné a ještě krásnější. Vlastně je dobře, že si tím aktivisté vynutili další pokrok a rozmach kávy v kapslích.

Je libo boty z kaučuku a kávy? Česká designérka vyrábí ekologicky udržitelnou obuv

Číst článek

Vedle ekologů se postavil i zástup vyznavačů tradiční kávy. Tam patřím i já, ale ne se všemi jejich argumenty souhlasím. Například tvrzení, že káva v kapslí je „mrtvá“, je nadnesený soud zavánějící snahou udržet klasickou kávovou kulturu alespoň nějak na trhu.

O to podle mne strach mít nemusí, což potvrzuje nesmírný rozvoj kávové kultury v novodobých kavárnách, které jsou v nebývalém rozměru od tradičních přes hipsterské až po dokonalé moderní paláce oslavující nejrozšířenější nápoj na světě.

Něco málo čísel

Američané ročně vypijí, a teď se soustřeďte, 146 miliard šálků kávy. Její popularitu ukazuje i další údaj, že polovina plnoletých Američanů pije denně kávu. Káva se produkuje většinou v rozvojových zemích, ale její spotřeba je největší v nejvyspělejších ekonomikách. Denní spotřeba přes 2,25 miliardy šálků kávy je právě tam.

Největšími konzumenty kávy na světě jsou Finové. Vypijí ročně 12 kilogramů kávy na osobu. Norové, Islanďané, Dánové a Nizozemci jsou na tom skoro podobně, pijí na osobu od 8 do 10 kilogramů kávy. Češi se do první dvacítky spotřebitelů nevešli. Jenom pro srovnání, takoví Italové vypijí 5,8 kilogramu.

Co se týká exportérů, vede Brazílie, následuje Vietnam, Kolumbie a Indonésie. Káva se pěstuje ve více než 50 zemích.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Střídavě žije v Praze a v Anglii, kde čerpá inspiraci při hledání chutí a při oživování původních receptů v prostředí moderní kuchyně.

Káva je cennou komoditou a globální kávový průmysl vydělává odhadem ročně asi 60 miliard dolarů.

Motivace k pití kávy je také zajímavá, ženy uvádějí, že pití kávy je dobrý způsob, jak si odpočinout, muži zase tvrdí, že je motivuje k vyšší výkonnosti v práci. Při snídani se vypije 65 procent kávy, mezi jídly 30 procent a zbývajících pět procent při jídle. Když jsem u těch procent, tak 35 procent milovníků kávy ji pije nejraději černou, 65 procent si přidá cukr nebo jiný druh sladidla.

Já si myslím, že…

Prostě káva patří k našemu modernímu životu. Je to nápoj pozitivně ovlivňující naše každodenní rána, odhánějící únavu, přinášející nádherná aromata a chutě. Je na každém z nás, jak a z čeho si kávu připravujeme. Ať z nepřeberných možností kapslí, kávy instantní nebo zakoupené už namleté, nebo si ji můžeme před vlastní přípravou umlít na každý šálek čerstvou ze zrníček.

Jsou i tradiční spotřebitelé, kteří nedají dopustit i na klasického turka, který je fakticky už dost mimo dobu, a navíc je jedním z těch více škodlivých. Někteří za kávu vůbec nepovažují kávu instantní, některým však velmi chutná.

Z hlediska prospěšnosti kávy je neoddiskutovatelné, že se jedná přírodní produkt. Její příprava by však měla být pod kontrolou. Podle průzkumů z roku 2012 britští vědci došli k závěru, že záleží na tom, jak si kávu připravujeme. Káva mimo jiné obsahuje kafestol a kahweol, u nichž se má zato, že zvyšují  „špatný“ cholesterol. Při extrakci kávy dochází k jejich postupnému uvolňování a naštěstí kávovary na espresso, filtrované kávy a tzv. French press většinu těchto látek odfiltruje.

Klasické stroje na kávu odfiltrovávají škodlivé látky jako je kafestol | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Káva, tak jak ji připravují v Turecku, tedy v džezvě, ale i káva, jak ji podávají ve Finsku či Švédsku, či klasický český turek, tedy nejsou právě tou nejlepší volbou, aspoň co se týče koncentrace kafestolu.

Základem a řešením je hledat a najít si svůj typ kávy, který vám nejvíce vyhovuje, najít si kávu od pěstitelů, která vám po umletí bude nejvíce vonět a chutnat. Věnovat se i údajům, kde a jaká pražírna kávu připraví. Jaký kávovar si zakoupíme nebo do které kavárny zajdeme a víme, že najdeme nebo dosáhneme vždy stejných chutí, vůní a po prvním doušku  dojdeme očekávaného výsledku, kterým je pohlazení na duši.

Káva je droga, to je jasné, ale drogou je pro někoho třeba běh, hudba, knihy a bohužel i politika.

Na závěr ještě malá poznámka, že každá technologie okolo přípravy kávy, která nám společné soužití vylepší, je také namístě a je jenom na nás, jak se stále rozrůstající nabídkou a možnostmi naložíme.

Každý prodejce kávy nabízí i kávu v kapslích | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Na Clooneyho nezapomínám

Herec George Clooney hrál, že hraje rytíře, a stejně si z obrazovky zaskočil na šálek kávy, aniž odložil své brnění. Prostě dělat tvář reklamě na Nespresso je dost výnosné, ročně okolo 40 milionů dolarů.

Ovšem k jeho cti například slouží, že část peněz poskytl na provoz satelitu, který v roce 2013 sledoval činnost súdánského diktátora Omara al-Bašíra, obviněného i díky této aktivitě z válečných zločinů.

A tak se káva nepřímo promítá i do politiky, a proč vlastně ne.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme