Oslaďme si život s Dolly Parton. Banánový dort s kokosem
Máme za sebou šedý, studený a dlouhý leden. Většina z nás si ho „občerstvila“ nezbytnou dietou po vánočních hodech. Mnozí navíc podlehli modernímu zdravému trendu zvanému suchý únor. Víření virů neustává, slunce nesvítí, opatření se neodvolávají, roušky na ústech nás omezují, vyrazit za teplem se obáváme, a tak se na naše rty dere otázka: „Co z toho všeho máme?“
Rozhodla jsem se, že si život alespoň osladíme. Dieta to přežije, suchý únor s dortem a čajem neporušíme a za pocit rozmarnosti a volnosti dělat si chvilku co chci, to jistě stojí.
Budeme péct dort, kterým mě inspirovala Dolly Parton. Ano, přesně ta slavná americká country zpěvačka, kterou mám po dnešku ráda nejenom kvůli zpěvu.
Tvář country zpěvačky
Dolly Parton stále koncertuje, hlas a zdraví jí slouží, a je pořád krásnou první dámou country. Ona dávno ví, že život je sladký, když si ho takový uděláme. Vzala vše doslova a pustila se do nové role s vervou jí vlastní: začala produkovat směsi pro dorty a polevy inspirované americkými jižanskými recepty. Produkty se jmenují podle ní a na obalech je dokonce graficky vyobrazena.
Dagmar Heřtová
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.
Zpěvačka před nedávnem (19. ledna) oslavila 76. narozeniny. Pár dní poté zveřejnila informace o zahájení prodeje limitované edice směsí na banánové dorty s kokosem a s ledovou polevou. Během několika hodin bylo vyprodáno, lepší start si v novém podnikání snad ani nemohla přát.
Prohlásila, že její směsi udělají všem život o něco bohatším, a dodala: „Jsem nadšená, že mohu na trh uvést svou vlastní řadu směsí na dorty a polevy, a tak přinášet sladký zážitek z pečení v jižanském stylu, který si užívám společně s vámi.“
Američané nazývají svou Dolly „America’s sweetheart“. Country ikona se totiž angažuje v řadě prospěšných věcí, například společnosti Moderna věnovala milion dolarů na výzkum vakcíny proti covidu.
K tomu se vyjádřila velice skromně: „Má účast byla malá, jsem ráda součástí, ale dostávám více uznání, než si zasloužím.“
Proč inspirace jižanskou kuchyní
Odpověď, proč se country zpěvačka pustila do pečení dle receptů amerického jihu, je jednoduchá. Narodila se v Tennessee, které se do jižní části Spojených států řadí. Je čtvrtou z dvanácti dětí a hudební talent prý podědila po mamince, která byla potomkem přistěhovalců z Walesu.
Když do vaření mluvili dvorní lékaři a filozofové
Číst článek
Pro upřesnění přidám, že hlavním městem státu, kde se narodila, je Nashville. Snad už nemusím ani méně zasvěceným vysvětlovat, proč se Dolly stala právě country zpěvačkou.
Jižanské jídlo měla Dolly Rebecca Parton zažité už od narození a to je hlavním důvodem, proč se rozhodla právě pro propagaci sladké kuchyně z této oblasti. Její směsi jsou inspirovány opravdovou domácí kuchyní, tedy vycházejí z toho, jak se vařilo a peklo v rodině Partonových.
Mnoho způsobů přípravy jídel a receptů jižanské kuchyně pochází od původních obyvatel, zmíním indiánský kmen Cherokee. Jednalo se o přípravu rajčat, kukuřice, tykve a hlavně grilování masa v hlubokých jámách.
Kolonisté obohatili jídelníček hlavně o cukr, mouku, vejce, mléko a hovězí maso, ke kterému se podávala spousta zeleniny. Místní vaření bylo také ovlivněno lidovou francouzskou, španělskou a západoafrickou kuchyní.
Krušné hory gastronomické a houbový eintopf
Číst článek
Tradičním jižanským jídlem je kuře smažené na pánvi, polní hrášek, zelí, bramborová kaše, kukuřičný chléb, přeslazený čaj a dezert.
Obecně lze konstatovat, že jižanská kuchyně je skvělá, ale musíme říci i vydatná, tučná a sladká.
Jednu takovou sladkost si dnes připravíme. Bude ze samých dobrot, jako je banán a kokos.
Sladké hřešení
Na úvod pečení si dovolím malou poznámku. Mezi banánovým chlebíčkem a dortem je rozdíl. Banánový dort je sladší a měkčí, tedy víc nadýchaný. Banánový chlebíček má podstatně tvrdší strukturu, je hutnější, vlhčí a těžší než dort.
Jestliže jste banánový dort s kokosem ještě neochutnali, je čas to napravit. Čeká na vás nadýchaná, voňavá pochoutka, která je sladká jako cumel. Přenese vás třeba do jižanského New Orleansu nebo kamkoliv jinam, kam jižanská kuchyně zasahuje. Nakonec proč ne?
Banánový dort s kokosem
Ingredience:
pro 2 dortové formy o velikosti 20 cm
Na těsto:
- 185 g změklého másla
- 180 g pískového cukru
- 230 g hladké mouky
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
- 1 malá lžička mleté skořice
- špetka soli
- 3 vejce velikosti M
- 3 středně velké zralé až přezrálé banány
- 250 ml kokosového mléka nebo podmáslí
- 50 g nastrouhaného kokosu
Na bílkový sněhový krém:
- 3 bílky
- 200 g pískového cukru
- 75 ml vody
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžíce zlatého sirupu (možno vynechat)
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- čerstvý kokos na zdobení
Postup:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. Do mísy kuchyňského robotu dáme změklé máslo a cukr a šleháme při vyšších otáčkách do světlé barvy. Zmírníme chod otáček a postupně přidáváme vejce, rozmačkané banány střídáme s mouku smíchanou s práškem do pečiva, skořicí a špetkou soli. Nakonec přidáme kokosové mléko a nastrouhaný kokos a jen lehce spojíme. Těsto rozdělíme do dvou forem s okraji vymazanými máslem a dnem vyloženým papírem na pečení a uhladíme. Pečeme asi 30–40 minut, dokud těsto nebude zcela propečené. Vyzkoušíme párátkem, pokud je suché, je korpus hotový. Vyjmeme z trouby a dáme vychladnout. Po 10 minutách opatrně odstraníme okraj formy a necháme ještě úplně vystydnout.
Připravíme si kokosové hobliny. Ostrou škrabkou z kousků čerstvého kokosu uděláme hobliny a dáme je do rozehřáté trouby na plech vyložený papírem na pečení asi na osm minut opéct. Vyjmeme a necháme vystydnout.
Mezitím si připravíme sněhový krém. Do hlubší žáruvzdorné skleněné nebo kovové mísy dáme vodu, bílky, citrónovou šťávu, zlatý sirup a špetku soli a vyšleháme ručním mixérem nad hrncem s vařící vodou. Voda se nesmí mísy dotýkat. Šleháme asi sedm minut do měkkých špiček. Sejmeme z ohně a ještě asi tři minuty šleháme, dokud sníh nebude hustý a konzistentní, s lehce měkkými špičkami, nesmíme ho však přešlehat.
Jakmile korpusy vychladnou, sundáme je z uvolněného dna formy a odstraníme papír na pečení. Položíme jeden korpus na servírovací talíř nebo na dortový stojan a pomažeme asi třetinou krému. Opatrně na něj položíme druhý korpus a pokračujeme ve velkorysém roztírání krému na horní plochu dortu i po jeho svislých okrajích. Ideálně dáme alespoň na 30 minut do ledničky vychladnout. Před servírováním na vrch dortu rozprostřeme kokosové hobliny. Podáváme s čajem nebo kávou.