Rezervace i posezení v bublině. Britská cesta jak znovu rozhýbat gastronomii

V neděli jsem se vydala na pobřežní promenádu v anglickém Brightonu. Moře bylo klidné a zrovna vrcholil příliv, takže oblázkové pláže byly zaplavené. Na klidné hladině v dáli plula spousta barevných plachetnic, plavci v neoprenech plavali podél břehu a pohodu na moři dokonali vyznavači padlingu. Od hladiny se odpichovali prodlouženým pádlem a krásně po ní klouzali.

GASTROGLOSA DAGMAR HEŘTOVÉ Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pobřežní promenáda plná chodců a sportovců, procházkářů a pejskařů, ale především lidí, kteří se přišli najíst do nespočetných restaurací. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nálada byla vzhledem k minulým měsícům opravdu mimořádná. Pobřežní promenáda byla plná chodců a sportovců, procházkářů a pejskařů, ale především lidí, kteří se přišli najíst do nespočetných restaurací s výhledem na vše výše popsané. Pro mne to byl zážitek.

Bez rezervace ani ránu

Byl čas oběda a já dostala neodolatelnou chuť na smaženou tresku v těstíčku, k tomu hranolky a hráškové pyré. Jsem na pobřeží, takže je jasné, že restaurace nabízející fish and chips tu nebudou vzácností a navíc právě tady na pláži fish and chips totiž nejlíp chutná. Všechny restaurace akčně rozšířily venkovní sezení a nahradily tak počty strávníků, kteří zatím do vnitřních prostorů restaurací nesmějí. Slunečné počasí bylo obědům pod nebem také nakloněno, ale vždy se najde nějaké ale.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Prostě všude, ale všude bylo plno! Všechny typy restauračních zařízení začaly fungovat na systému zamluvení si stolu na danou hodinu. To vše díky neskutečnému zájmu většiny Angličanů ochutnat vedle pocitu normálnosti jídlo ze svých oblíbených restaurací, protože ani nárůst služeb „take away“ nemůže posezení na zahrádce restaurací nahradit.

Pokoušela jsem se někde v klidu naobědvat, ale byla jsem vždy zdvořile odmítnuta zaklínadlem: „Sorry, we are fully booked!“

Nakonec se nám poštěstilo sednout si do kvalitní rybí restaurace na pláži. Když jsem se zeptala, jestli mají dvě volná místa, byla jsem předem připravena na negativní odpověď. Jak mě potěšilo, když mi obsluha řekla, že se zrovna uvolnila dvě místa u malého stolku! Jenom nás požádali, abychom chvilku počkali, než vše upraví. V tomto podniku se totiž nerozhodli pro rezervační systém, ale jednoduše “first come, first served”, tedy  “kdo dřív přijde, ten dřív mele“.

Zazněl i nesmělý dotaz obsluhy, zda mám NHS (Národní zdravotní služba) app, a měla jsem sejmout telefonem připravený QR kód u vstupu. Potřebnou aplikaci jsem v telefonu neměla, ale než jsem mohla opustit karanténu, absolvovala jsem tři PCR testy a ještě jeden mě čekal. Jenom jsem tedy sdělila, že jsem negativní, a začala jsem hledat telefon s potvrzením, ale obsluze stačilo mé ústní prohlášení. Ale o to tady vůbec nešlo, nakonec vláda zcela upustila od kontroly hostů při návštěvě restaurací, jde o trasování a podniky mají za povinnost mít tento kód připraven pro své hosty.

Buďte anglickou královnou. Stačí si upéct Chelsea buns

Číst článek

Poté se stal zázrak. Objednali jsme si fish (ráno ulovenou) and chips (nemražené), lahvinku bílého lehkého pinot grigio a minerálku. Slunce pálilo, rackové křičeli, plachetnice plachtily, ale já nic nevnímala, užívala jsem si věcí, které byly ještě nedávno tak, ale tak NORMÁLNÍ. 

Jak to vypadá v Anglii právě teď?

Kavárny, restaurace i hospůdky jsou v současné době otevřeny jenom venku. Zákazníci musí sedět u stolů a obsluha má nasazené roušky. Platí pravidlo šesti lidí u stolu, případně neomezeně pro dvě domácnosti. Přiznám, že toto nikdo moc neprověřuje, ale Angličané jsou ukázněný národ a pravidla většinou dodržují. Když přicházíte ke stolu, zvednete se od něj, jdete si objednat či na toaletu, musíte mít nasazenou roušku. Jakoukoliv.

Na jihu Anglie je počasí zvláště v jarním období dost proměnlivé a střídání pálivého slunce, silného povětří a vydatné spršky je otázkou pár okamžiků. I na to se myslelo a je povoleno sedět pod krytými pergolami, přístřešky a markýzami. Stříška tedy ano, ale jinak musí být prostor otevřen. V módě jsou i různé bubliny, kde si návštěvník připadá, jako kdyby navštívil svoji oblíbenou restauraci třeba na Marsu.

V modě jsou i různé bubliny, kde si návštěvník připadá, jako kdyby navštívil svoji oblíbenou restauraci třeba na Marsu. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Při návštěvě slavných anglických pubů se potkáte venku s plexisklovou přepážkou, která neumožní sesednout si většímu počtu lidí dohromady a má návštěvníky dostatečně ochránit.

Jak jsem již popisovala, stále ještě platí pravidlo, že návštěvníci nad 16 let by se  měli přihlásit aplikací NHS, aby ta mohla později v případě pozitivního testu dát vědět ostatním, kteří právě v tu dobu také v restauraci pobývali.

Co se chystá

Je pochopitelné, že žádná vláda nechce riskovat návrat další vlny pandemie a je tedy s rozvolňováním opatrná, i když ta britská ústy Profesora Chrise Whittyho, šéfa jejího lékařského poradního týmu prohlásila, že již nebude nutné žádných  další “lockdownů” neboť Británie se naučila coronavirus léčit jako chřipku.

To na stranu jednu. Na stranu druhou však musíme uvážit, jestli vláda udělala všechno, aby se mohlo rozvolňovat rychleji. V tomto případě je britská vláda příkladem pro drtivou většinu světa. V době, kdy dnešní gastroglosu píši, je ve Spojeném Království naočkováno 35 milionů lidí první a 15 milionů druhou dávkou vakcíny. Naočkováno je tedy 53 % populace.

To jsou údaje, které mohou britské konzervativní vládě trochu ulevit, a dalším zlomem bude 17. květen, který vychází na pondělí. V Anglii už budete mít možnost zajít i do vnitřních prostor restaurací. Budete usazeni, obslouženi, můžete pojíst a popít. Výjimkou jsou objednávky a konzumace u barových pultů, které zůstanou stále zapovězeny. U stolu v interiéru se může sejít až šest lidí, u dvou domácností je toto číslo neomezené, tedy jako nyní na zahrádkách. Pravidla pro sezení venku už jsou pro větší setkávání příznivější. U stolů se může sesednout až třicet lidí, což už je počet na slušnou party.

Do Anglie se opět vrací pohodová nálada. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

I tato opatření jsou dočasná a jejich úplné zrušení je zatím naplánované od 21. června. K tomu pouze dodám, že se v Británii jednotlivé kroky plánují a opatření jsou vyhlašována dost dlouho předem, srozumitelně, aby nedocházelo ke zmatkům. Očkovací pasy, co se týká gastronomie, zatím nejsou na stole, uvažuje se víc pragmaticky a vstřícněji k lidem. Vládě je jasné, že mnoho Britů ještě není očkovaných a díky tomu nemohou prokázat svůj Covid status. Otázka obsluhy v restauraci, zda mohu sejmout kód pro trasování, je sice legální, ale pro hosty dobrovolná.

V návrhu je zatím opatření, že návštěvníci restaurací mohou být požádáni o předložení očkování či jiného osvědčení, až bude všem dospělým nabídnuto první očkování. Britská vláda přebírá zodpovědnost na sebe a nechce vlastní vinou nikoho diskriminovat.

Závěrem jen chci vyjádřit naději, že se snad blížíme k normálu. Majitelé restaurací a jiných gastronomických podniků se asi všude, nejen v Británii, však potýkají s dalším problémem a tím je vyškolený personál. Po více než roce, kdy mnozí odešli, je nutné je získat zpět nebo nabrat nové pracovní síly pro vaření i obsluhu a vyškolit je k představám svých šéfů. A to není záležitost několika dnů či týdnů. Je to další velká výzva, kterou je nutné zvládnout.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme