Povídání o špagetách a o stromu, na kterém rostou

V běžném životě jsou věci, bez kterých by svět moc nefungoval, ale přesto jsou tak „obyčejné“, že je ani nevnímáme. Třeba takový vynález kola, vidličky, spalovacího motoru, šampaňského a klidně i špaget. Nemám pocit, že by zrovna v náhodně vybrané společnosti neměly špagety co dělat. Těstoviny ve formě špaget jsou jednoduše vynálezem, který - stejně jako brambory - pomohl lidstvu. Za sebe tvrdím, že jsou jednou z nejpopulárnějších potravin.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spaghetti Puttanesca. Mafianské spaghetti pro celou rodinu | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Historie špaget

Při určení prvenství se opět dostáváme do sporu. Některé prameny uvádějí, že nám je přivezl Marco Polo z cesty po Číně. Byly vyrobeny z rýžové mouky, a tedy jim nyní nevěnuji moc pozornosti.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Pravděpodobnější se mi zdá tvrzení, že si na nich začali pochutnávat starověcí Řekové, kteří je měli připravovat z pšeničné mouky. Jednou z možností je, že je do Itálie přivezli v 8. století Arabové z Afriky a Blízkého východu. Tady si dovolím oponovat, protože z Řecka je do Itálie rozhodně blíž. Navíc kde byli Arabové, když už v starověkém Řecku kvetla kultura, ze které čerpáme dodnes.

Pro Itálii navíc hovoří zmínka z 1. století n. l. v Apiciově knize, kde jsou jako příloha k jídlu popisovány lasagne.

Asi není podstatné, jestli za vším stálo starověké Řecko, Arabové coby dopravci, Čína nebo někdo úplně jiný. Podstatné je, že Itálie dovedla těstoviny a tím i špagety k dokonalosti. Nejde ani tak o chutě, tam se toho v základu moc neděje, i když kdo ví, ale o tvar a způsob přípravy, v čemž je italská kuchyně nepřekonatelná.

Linguine s květákem a slaninou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Těsto k přípravě špaget je z pšenice, vody a přídavků ovlivňujících chuť, případně barvu. Těstoviny mohou být vaječné i bezvaječné, místo nejběžnější pšenice může být použito i žito, špalda, pohanka, kukuřice a již vzpomínaná rýže. Ve všech případech hovořím o mouce.

Chcete se zamilovat? Navštivte Benátky a jejich zvláštní rychlé občerstvení cicchetterie

Číst článek

Špagety se prodávají buď sušené, a tedy vhodné k delšímu skladování, nebo čerstvé, které jsou většinou vaječné, a ty se musí spotřebovat co nejdříve. V supermarketech ve Velké Británii je výběr čerstvých těstovin tak široký, že se mezi nimi kolikrát nemohu rozhodnout a u nás už je také doháníme. Recepty najdete zde.

Pár zajímavostí

Začnu tím, že nejvíce těstovin vyrábí - kdo jiný než - Itálie. Ročně přes tři miliony tun. Na druhém místě jsou Spojené státy se dvěma miliony tun a třetí, kupodivu, Brazílie s jedním milionem vyrobených tun ročně. Na celém světě se ročně produkuje asi 13 milionů tun těstovin.

Z italské produkce snědí přes 60 % společně Britové, Američané, Francouzi, Japonci a Němci. Italové vedou i ve spotřebě, každý Ital ročně zkonzumuje 26 kg těstovin, což je pětinásobek světového průměru. Češi spotřebuji v průměru ročně 8,2 kg těstovin, jejich spotřeba, na rozdíl od Itálie, má stále vzestupný trend.

Citronové spaghetti s pěti bylinkami | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Jenom musím upozornit, že se mezi těstoviny nezapočítávají polévkové nudle, ramen, ravioli a dim sum.

Volební gulášek v hlavě i v hrnci

Číst článek

Spotřeba těstovin u Italů by mohla napovídat, že se přejídají, ale oni se naučili jíst špagety a těstoviny sice každý den, ale v menších dávkách, což v praxi dělá méně než 100 gramů (158 kalorií) na osobu. Když to porovnám s plným talíři u nás doma a započítám přídavky, pochutnají si moji pánové na týdenní italské spotřebě na jedno posezení. Já mám radost, že jim chutná, ale…

Ona menší dávka těstovin v italské rodině odpovídá jejich zvyklostem jíst více chodů. K nedělnímu obědu (pranzo) nemají třeba jenom špagety, ale pochutnávají si na předkrmech „antipasto“, prvním chodem je „primo“, což je většinou polévka, těstoviny, případně risotto.

„Secondo“ je druhý chod obsahující ryby nebo maso a na závěr je dezert „dolci“, u nás je nejoblíbenější tiramisu, případně „frutta“, což je ovoce. Závěrečné espresso třeba s vanilkovou zmrzlinou snad nemusím zmiňovat.

Umějí si ti Italové žít.

A ještě něco navíc

Za popularitou těstovin ve Spojených státech nestojí italští přistěhovalci, kterým se hanlivě říkávalo „pojídači špaget“, ale vojáci vracející se z Evropy po skončení 2. světové války.

Absolutni klasikou jsou Spaghetti amatriciana | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Americký trh se jejich požadavkům okamžitě přizpůsobil a dotáhnul to až na druhé místo v objemu výroby. První americká továrna na výrobu špaget byla založena v roce 1948 v newyorském Brooklynu.

Chutný džem z živého plotu. Ochutnejte opuncii

Číst článek

Nechci v dnešní gastroglose rozebírat rozdíly jednotlivých skvělých italských těstovin, ale za povšimnutí stojí, že je jich po světě asi 600 druhů s více než 1300 rozdílnými názvy.

Dovolím si přidat ještě zajímavost, že největší „mísu“ s těstovinami uvařili v Kalifornii, kde kuchaři z restaurace Buca di Beppo naplnili těstovinami bazén a špaget bylo 6 250 kg. Ještě přidám zajímavost, že nejdelší špageta byla vyrobena v Japonsku v roce 2010 a na délku měla bezmála 3,8 kilometrů!

Vzpomínala jsem Británii jako největšího dovozce italských těstovin, ale než získala takovou popularitu, uřízli si Britové ostudu. Prvního dubna, tedy na „apríla“, vysílala BBC žert, ve kterém rodinka Švýcarů sklízí ze stromu na zahradě špagety a po usušení si na nich pochutnává.

Do BBC přišla spousta žádostí s prosbou o informaci, kde se dají sazenice stromu sehnat. Tato legrácka dosud nese hodnocení: „Největší podvod, jaký kdy jakákoli renomovaná zpravodajská instituce vytáhla“.

Skořicové buchty na švestkách poněkud netradičně

Číst článek

Na obranu Britů musím dodat, že mají velký smysl pro humor, a jak je vidět, tak i v BBC, ale o špagetách v té době věděli velmi málo, stejně jako špagetami nedotčený zbytek světa. Italské gastronomické hvězdy jako Anna Del Conte a Antonio Carluccio se do Británie dostali až v šedesátých letech a naučili Brity milovat italskou kuchyni, která jim zůstala.

Láska Italů ke špagetám je tak veliká, že každoročně 4. ledna slaví Národní den špaget. Ještě k tomu názvu. Spaghetti je množné číslo slova spaghetto, jehož zdrobnělinou je slůvko spago, znamenající tenký provázek.

Dopřávejte si italské špagety podle klasických receptů nebo nespočetného množství jejich variací, ale pamatujte, že špagety se jí pouze vidličkou, a to tak, že je na ni natočíte. O zvyk jíst špagety vidličkou a lžící nás obohatili Američané. Když dnes požádáte o lžíci ke špagetám, je to tak trochu faux pas.

Musím končit, dostala jsem chuť na špagety a vám je doporučuji také.

Hezkou sobotu.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme