Předsevzetí o hubnutí si už nikdo nedává, tedy nic neporušíme receptem na italský rýžový dort
Všimla jsem si, že letošní první lednový týden nebyl zahlcen prohlášeními a předsevzetími do začínajícího roku. V době nejisté máme asi všichni jediné přání, aby byla zase doba jistá, což není třeba prezentovat, neboť bychom se jenom nevhodně opakovali. Tedy nikde neslyšíme či nečteme: přestanu pít sibiřská vína, nebudu kouřit islandské cigarety, nic nenapíši na sociální sítě, a dokonce se neobjevuje ani snad to nejstarší předsevzetí: zhubnu.
Řada šéfkuchařů a mistrů přes jídlo tak neuveřejňuje předpisy na dietní pokrmy, které vaši postavu dostanou do loňských plavek, nebo dokonce do těch z dob teenegerovských.
Půjdu s trendem a navedu vás na skvělý rýžový dort, který nebude až tak velkým hříchem, doplní energii, nenasytí tukové polštářky na jistých místech těla, ale bude se rozplývat na jazyku, a třeba u některých jedinců, kteří mají ztrátu chutě za sebou, se chuť konečně vrátí v celé své smyslnosti.
DAGMAR HEŘTOVÁ
Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.
Jsem přesvědčena, že italský rýžový dort je přesně to pravé ořechové, vlastně rýžové. Zima si totiž žádá komfortní a uspokojující pokrmy.
Ještě na srozuměnou: Jde o rýžový dort, nejde o rýžový nákyp!
Pár slov před receptem
Rýžový dort, který si dnes upečeme, pochází z Toskánska a z oblasti Emilia-Romana. Nemůžeme se divit, v tomto kontextu se Itálii právem říká evropský ráj rýže. Pěstuje se tady už od 15. století, hlavně v oblasti Pádské nížiny, ale také v sousedním Piemontu. Italskou rýži máme spojenou s risottem, které se zde začalo připravovat o nějakých 100 let později. Je vlastně přirozené, že nejlepší recepty na rýžové koláče se začaly šířit odtud.
Pro tento druh dortu se používá kulatá rýže, a když z Itálie, tak nejlépe rýže arborio. Její tajemství je v tom, že má větší zrna, tím dodá dortu příjemnou rustikální texturu. Můžete však sáhnout i po drobnější odrůdě kulaté rýže používané pro sladké moučníky.
Rýžový dort podle Italů má více variant, rozlišuje se na dort s těstovým základem či bez něj. Uvedená varianta receptu je bez křehkého těsta, tedy bez mouky, jen s rýží.
Kromě rýže se přidávají i jiné italské suroviny: piniové oříšky, mandle, kandovaná citrusová kůra, ale i drcené sušenky amaretti. Dort můžete dochutit třeba muškátovým oříškem, skořicí, vanilkou či přikápnout nějaký likér. V případě dnešního receptu jsem naložila nasekané kandované ovoce do rumu, což vřele doporučuji.
Torta di riso
Torta di riso, jak se nazývá dort v Itálii, se také peče v hlubším plechu, poté se krájí na kostky nebo na plátky a zdobí se sezónním ovocem. Ale protože jde o dort, já raději volím kulatou formu.
Italové ho servírují studený, ale mně nejlépe chutná ještě teplý. Jednak to přesně odpovídá zimnímu počasí, a jednak jde o ukázku pravého zahřívacího komfortního dezertu. Teplý, ne horký, takže odolejte pokušení ho jíst ihned po vyklopení z formy. Doporučuji dort nechat trochu vystydnout do příjemné teploty, tedy o trochu vyšší než je ta pokojová.
Tentokrát rýžový dort servíruji s domácím rybízovým sirupem, zářivě červenou barvou připomíná drahokam a pikantně kontrastuje s chutí rýžového dortu.
Nakonec vás možná napadne, zda je těžké dort upéct. Odpovím: na přípravu je lehký, jen se připravte na míchání rýže v mléce za stálého dohledu a na to, že během přípravy použijete trochu více misek. Se vším ostatním pomůže kuchyňský robot.
Benefity rýžového koláče
Rýžový koláč může být díky své jednoduchosti normálním dietním jílem. Pokud ovšem přidáváme cukr a sladké ovoce (rýžový nákyp), dietní přínos se vytrácí. Rýžové koláče nejsou obecně tím nejlepším jídlem na zhubnutí, ale v našem případě o to nejde – my si chceme jenom pochutnat a vylepšit náladu a chuť, což teplý rýžový dort umí moc dobře.
Dorty z rýže mají jeden velký přínos: rychle se tráví, protože obsah vlákniny je bezvýznamný, (to se samozřejmě netýká hnědé rýže natural). Neobsahují lepek, což jistě dost konzumentů uvítá, a kromě plnotučného mléka a malého kousku másla neobsahují žádný další tuk. Jsou značným zdrojem sacharidů, mohou zvýšit hladinu cukru v krvi a mají nízký obsah tuků, stejně jako když si připravíte nebo zakoupíte rýžové sušenky, které mohou klidně nahradit i chléb.
Ovšem o tom není dnes řeč. My si připravíme opravdový rýžový dort, který bude na bázi rýže a mléka, s velmi jemnou krémovou konzistencí, a obejdeme se bez mouky a droždí. V severní Itálii existuje mnoho verzí, s kandovaným ovocem, mandlovým likérem, oříšky a s čokoládou. Lákadla jak pro děti, tak pro dospěláky.
Takový svěží a jemný rýžový dort je vhodným dezertem po celý rok, ale speciálně v lednu nám dlouhý zimní měsíc rozsvítí, ochutí a zahřeje.
Konečně se pustíme do přípravy.
Rýžový dost / Torta di riso
Ingredience:
pro formu o velikosti 20 cm v průměru
- 700 ml mléka (plnotučné)
- 100 g cukru
- kousek másla na rýži a vymazání formy
- citrónová kůra z 1/2 citrónu
- kousek pravé vanilky
- 1 ks celé skořice
- 150 g kulaté rýže, nejlépe arborio
- 4 vejce vel. M
- 120 g nahrubo mletých mandlových lupínků
- 50 g kandované citrónové kůry v kostičkách
- 2 lžíce rumu
- moučkový cukr na posypání
Postup:
Nejdříve uvaříme rýži. Do hrnce, nejlépe se silným dnem, dáme rýži, zalijeme mlékem, přidáme 2 lžíce cukru, 3 široké plátky citrónové kůry, tyčku skořice a kousek vanilky. Zahřejme do stadia, kdy se mléko téměř začne vařit, poté snížíme teplotu na minimum a necháme jen pomalu probublávat. Často mícháme, aby se rýže nepřipálila, a vaříme 30 minut, dokud se mléko nevstřebá a rýže není krémové konzistence. Přidáme kousek másla, zamícháme, odstavíme z plotny, přendáme nejlépe na velký talíř a necháme vystydnout.
Rozehřejeme troubu na 180 °C. Vyložíme dno dortové formy papírem na pečení, strany formy vymažeme máslem a posypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Kandované ovoce nakrájíme na malé kostičky, zalijeme rumem a necháme macerovat.
Mezitím si připravíme vejce. Bílky dáme do misky a ponecháme zatím v chladu, žloutky vyšleháme v kuchyňském robotu s cukrem do pěny. Poté přidáme jemně nasekané mandlové lupínky, kandovanou kůru i s rumem a vše lehce promícháme. Nakonec přidáme vychladlou rýži a znovu promícháme. Mezitím si v jiné míse, nejlépe v mixéru, vyšleháme bílky do jemných špiček a lehce zapracujeme do těsta. Směs nalijeme do připravené formy a pečeme 45 minut do zlatova. Necháme vystydnout a dort servírujeme buď posypaný moučkovým cukrem, anebo politý rybízovou šťávou. Servírujeme o trochu teplejší, než je pokojová teplota, nebo zastudena.