Gastronomické zázraky z květů cuket

Pokud jste se v posledním období ocitli v Římě na trhu (což se mi před pár týdny povedlo), nelze přehlédnout nabídku čerstvých, zářivě žlutých, jemných květů cuket. Jsou symbolem léta a ať už se zpracovávají v restauracích nebo v domácnostech, vždy jsou ukázkou italské kulinářské kreativity a citu pro delikatesy.

Gastroglosa Dagmar Heřtové Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cuketové květy se plní šunkou či sýrem a grilují se

Cuketové květy se plní šunkou či sýrem a grilují se | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

V Římě má vaření s květy cuket tisíciletou tradici a co je dobré pro římskou gastronomii, je zcela jistě vhodné i pro naše kuchyně. Zvláště v případě, kdy se nepustíme do vaření bezhlavě, ale za zády máme jistotu a zkušenosti Italů.

Květy cuket

Květy cukety jsou jemné, jasně žluté a mohou být konzumovány syrové nebo vařené. Při přípravě těchto květů se často odstraňují pestíky a tyčinky, aby se zachovala jejich jemná chuť. Po této informaci mi jistě položíte otázku: „Kde je vzít? Když utrhnu květ, nebudu mít cukety!“ Ráda odpovím.

Květy cuket skíizejte ráno, když jsou nejčerstvější | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Květy cuket skíizejte ráno, když jsou nejčerstvější | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Své cukety nechte dozrát a pochutnávejte si na nich. Krásné květy se totiž na vaší zahradě mohou pěstovat i s cílem, že konečným plodem bude květ, ale na samotnou cuketu také dojde.

Pro pěstování můžete použít běžná semena cukety, zvláště pokud plníte jednoduchou podmínku, což je slunné místo a připravená půda plná živin. Jedině tak získáte kvalitní tykve. Pokud jde pouze o květy, nemusíte příliš hnojit.

V nabídkách totiž najdete i sáčky se semínky označené upozorněním, že se jedná o: „Tykev cukety, květy ke konzumu“. Obsah sáčku je většinou složen ze semínek namíchaných z odrůd Soraya, Zuboda a Verte Noire, které tvoří více samčích květů.

Čerstvé květy omyjte a odstraňte pestíky | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Čerstvé květy omyjte a odstraňte pestíky | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

A právě ty potřebujeme, neboť samčí květy se hodí na vaření, neprodukují plody, ale pozor, jak bývá zvykem, mají pyl potřebný pro opylení. Samičí květy mají už od počátku u báze květu náznak cukety a rostou blíže k rostlině. Po opylení z nich vyroste skvělá cuketa, která bude jistě kralovat vašemu letnímu vaření.

Květy pro vaření sbírejte ráno, když jsou čerstvé. Já se s nimi každé ráno v tomto období jdu „pomazlit“. Jsou totiž krásné, ale přiznám se, občas se už vidím, jak je plním, obaluji a smažím, případně přidávám do risotta nebo do těstovin.

Květy cukety totiž nejsou jen krásným doplňkem zahrady; jsou skutečným pokladem správné kuchyně a věřím, že jste ten poklad už také dávno objevili.
Nejde totiž jenom o módní vaření s květy, jde o mimořádný kulinářský zážitek.

Jedlé květy v kuchyni

Když jsem narazila na vaření s květinami, neodpustím si doporučení, že v zahradnictví najdete též sáčky se semeny medonosné bylinky brutnák. Má blankytně modré květy a já jimi zdobím moučníky.

Vždy mám pocit, že na koláče sypu léto, ale květy přidávám i do salátu. Populární jsou i jedlé květy lichořeřišnice větší, které nabízejí velkou škálu barev, pikantní řeřichovou chuť a hodí se jako ozdoba salátů.

Skvělá ingredience

Květy jsem už vychválila až do nebes, tak jenom zopakuji, že jsou lahodnou a delikátní surovinou a dávno překročily hranice Říma a Itálie.

V rychlosti uvedu několik příkladů využití a začnu plněnými květy cuket (Fiori di Zucca Ripieni), které jsou velmi oblíbené v italské kuchyni. Květy se často plní ricottou, mozzarellou, parmezánem, bylinkami a někdy i ančovičkami.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Poté se obalují v těstíčku a smaží se do zlatova. Je to pochoutka, kterou na dovolené v Itálii určitě ochutnejte. Stejně tak nevynechte příležitost objednat si smažené neplněné květy cuket (Fiori di Zucca Fritti).

Květy jsou namáčené v lehkém těstíčku (například z mouky a vody) a smaží se do křupava. Doporučuji i pro vaše letní vaření coby skvělou chuťovku a předkrm.

Léto je obdobím grilování a květy cuket na gril patří. Jde o jednoduchý a hlavně zdravý způsob přípravy. Květy se lehce potřou olivovým olejem, osolí a opepří a poté se grilují. Pro větší chuťový zážitek je můžete plnit sýrem.

Pokud jste milovníci francouzské kuchyně – kdo není –, doporučuji připravit quiche s květy cuket. Slaný koláč můžete obohatit květy cuket, které se přidají do směsi vajec, smetany a sýra a pečou se v křehkém těstě.

Italské těstoviny s květy cuket jsou oblíbeným pokrmem. Květy se přidávají do těstovin spolu s česnekem, olivovým olejem, parmezánem a bylinkami, což vytváří lehký a chutný pokrm.

Co je dobré pro římskou gastronomii, je zcela jisté vhodné i pro naše kuchyně | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Co je dobré pro římskou gastronomii, je zcela jisté vhodné i pro naše kuchyně | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Z nabídky nevynechám ani květinové omelety. Květy se jednoduše nasekají a přidají do směsi vajec, případně s dalšími přísadami, jako jsou sýry nebo bylinky, a poté se upečou na pánvi.

Květy cuket mohou být také použity v polévkách, jimž dodají jemnou květinovou chuť. Pokud se pustíte do polévky, mám pro vás tip. Květy přidávejte až na konci vaření, aby si zachovaly svou texturu a chuť.

Bez květů se neobejde ani symbol italské kuchyně, jakým je bezesporu pizza. V některých italských regionech se květy používají jako obloha na pizzu, často ve spojení s mozzarellou a ančovičkami.

Pokud tuším správně, už jste obešli zahrádku a nasbírali pár samčích květů cuket. Pustíme se tedy do vaření.

Penne s květy cuket

Ingredience

  • 250 gramů těstovin penne
  • 15 čerstvých kusů květů z cukety
  • 3 stroužky česneku
  • 2 plátky slaniny, šunky nebo pršutu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • hrst lístků bazalky
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř
  • 20 mililitrů smetany na vaření (není nutné)

Postup:

Dejte do většího hrnce zahřát vodu a sůl na těstoviny a připravte je podle návodu. Slijte je, ale ponechte si hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.

Verze se smetanou je také pochoutkou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

Verze se smetanou je také pochoutkou | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Archiv Dagmar Heřtové

V pánvi rozehřejte olej a přidejte na kostičky nakrájenou slaninu nebo pršut, přidejte rozdrcený česnek a vše osmažte při střední teplotě.

Poté přidejte omyté a okapané květy cuket, kterým jste před tím odstranili pestíky a podélně je nakrájeli na plátky, a velmi krátce je osmažte. Přidejte okapané těstoviny a vše smíchejte. Přilejte lžíci vody z těstovin, osolte a opepřete dle chuti, a případně přidejte trochu smetany a ještě chvilku prohřejte.

Servírujte v hlubších talířích s lístky bazalky.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme