Glosa Pavla Maurera: Nechte se v Německu rozmazlit

Německý currywurst | Zdroj: Pixabay

Pokud míříte do Německa k našim největším sousedům, nevěřte povídačkám, že německá kulinární scéna je nudná, tučná a jednotvárná. Jejich kuchyně je rozmanitá, ovlivněná na severu Skandinávií, na jihu Švýcarskem a Rakouskem a na západě Francií.

Glosa Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekl bych, že Němci přistupují k přípravě pokrmů a nápojů stejně zodpovědně, jako k výrobě automobilů. Jsou precizní, důslední, dodržují nejpřísnější předpisy a často jsou překvapivě kreativní. Pravdou však je, že světová pověst německých aut hraje prim. Jejich kuchyně, byť je výtečná, zdaleka nedosahuje takové proslulosti. 

Pokud byste však chtěli ochutnat skutečně špičková jídla, najdete ve spolkových zemích mnoho restaurací označených hvězdami Michelinu a nebo místního nejprestižnějšího průvodce Feinschmecker - labužník. Ten uděluje svá slavná F pouze nejlepším gastronomickým podnikům. 

A tak v celém Německu můžete dostat na talíři vyladěné kulinární Porsche nebo BMW, stejně jako lidovější Volkswagen, Opel či nedostižný a všemi mastmi mazaný Mercedes-Benz! Nezklamou však ani různé hospůdky a die Kneipe v malých městech i v hlubokých lesích. Jejich úroveň je povětšinou skvělá. 

  • PřehrátGlosa Pavla Maurera

    Tisíc šest set druhů uzenin a nejrozmanitější nabídka pečiva v Evropě. Nechte se v Německu rozmazlit!

Němci neradi slyší, že mají nějaké typické jídlo, je to velká země. Nabídnou vám Métský salám, po našem čajovku v bývalém východním Německu, tradiční currywurst v Berlíně, klobásku s kysaným zelím či uzeného úhoře v Hamburku. Bavoráci jsou pyšní nejen na své pivo, ale i na kynuté knedlíky a masitá jídla podobná těm našim. Na severu holdují třeba šprotům z Baltského a Severního moře. 

Kečup, koření, buřt a poválečné časy. Tak vznikl populární německý currywurst

Číst článek

Mají přes tisíc šest set druhů uzenin, buřtů a klobás a asi nejrozmanitější nabídku chlebů, preclíků, housek a pečiva v Evropě. Dokáží perfektně zpracovat zelí, kapustu či kél. Jejich ryzlinky z Mosely či pfaltzká vína netřeba představovat a nabídka piv asi může konkurovat snad jenom naší zemi. 

Mimochodem, pokud byste se náhodou pohybovali poblíž francouzských hranic u slavných lázní Baden-Baden, určitě navštivte restauraci českého šéfkuchaře Pavla Pospíšila, který získal již před třiceti lety nejvyšší ocenění a jeho kuchyně je stále okouzlující. Navíc vám tu budou rozumět česky.

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme