Houbařské spolky v Chorvatsku mají žně. Z hub lidé připravují polévky, řízky i štrúdly

Vášeň sbírání hub v lese necloumá jen Čechy, sousedy v Polsku a houbaři na Ukrajině, nebo v Pobaltských státech. Na lovy hub se do lesa vydávají i lidé v Chorvatsku. I tam znají pořekadlo, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou.

Pregrada (Chorvatsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houbaři v Chorvatsku si poslední dobou z lesa nosí plné koše hub. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Zdravko Preglej založil spolu s kamarády houbařské sdružení Liška v Pregradě už před 10 lety. V celém Chorvatsku působí dalších 40 podobných spolků. Ti z Pregrady by rádi navázali kontakty s nějakým podobným spolkem u nás.

Celé léto bylo suché a chorvatští houbaři chodili po lesích jako těla bez duše. Pršelo, a to velmi vydatně a dlouho, teprve před několika dny, a houby začaly růst... jako po dešti. Mimochodem přesně takové pořekadlo v Chorvatsku mají také.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o houbaření v Chorvatsku připravil Pavel Novák

"Předevčírem jsme nasbírali 20 kilo hřibů, abych nepřeháněl. Krásných zdravých hřibů. Teď je to jednoduše hříbková exploze. Užíváme si to hledání a sbírání. Ale ono to ani nebylo hledání. Neustále jsme nosili plné košíky do auta. Úžasné to bylo,“ chlubí se další nadšený sběratel hub z Pregrady, městečka v horách u chorvatsko-slovinských hranic.

Nepřeberné množství receptů

Členové houbařského spolku Liška dali dohromady svoje přebytky, které už ani nesuší, ani nezavařují, a na náměstí před městskou knihovnou uvařili houbový guláš.

Na jeho přípravu se spotřebovalo 10 kilo mladého hovězího, 10 kilo brambor, 13 kilo hříbků a 8 kilo cibule. Chutnal skvěle. Zájem byl ale také o lahůdku, kterou připravila další z členek houbařského sdružení Liška, paní Daniela. Upekla hříbkový štrůdl.

Vysbíráme v lesích houby? Z houbaření je díky internetu soutěž, tvrdí etnolog

Číst článek

Recept:

Na pánvi se zpění nadrobno nakrájená cibule, do ní se dá trochu česneku, slaniny a krájené hříbky. Když vše zchladne, přidají se dvě vajíčka a dvě deci smetany. Náplň se zabalí do listového těsta, půl hodiny peče  a houbový zázrak je hotový.

Chorvatští houbaři samozřejmě ze svých úlovků připravují smaženici, nebo houbové řízky. Běžné jsou hlavně tady na severu Chorvatska různé omáčky, polévky a maso na houbách.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme