Houbařské spolky v Chorvatsku mají žně. Z hub lidé připravují polévky, řízky i štrúdly

Vášeň sbírání hub v lese necloumá jen Čechy, sousedy v Polsku a houbaři na Ukrajině, nebo v Pobaltských státech. Na lovy hub se do lesa vydávají i lidé v Chorvatsku. I tam znají pořekadlo, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou.

Pregrada (Chorvatsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Houbaři v Chorvatsku si poslední dobou z lesa nosí plné koše hub. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Zdravko Preglej založil spolu s kamarády houbařské sdružení Liška v Pregradě už před 10 lety. V celém Chorvatsku působí dalších 40 podobných spolků. Ti z Pregrady by rádi navázali kontakty s nějakým podobným spolkem u nás.

Celé léto bylo suché a chorvatští houbaři chodili po lesích jako těla bez duše. Pršelo, a to velmi vydatně a dlouho, teprve před několika dny, a houby začaly růst... jako po dešti. Mimochodem přesně takové pořekadlo v Chorvatsku mají také.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o houbaření v Chorvatsku připravil Pavel Novák

"Předevčírem jsme nasbírali 20 kilo hřibů, abych nepřeháněl. Krásných zdravých hřibů. Teď je to jednoduše hříbková exploze. Užíváme si to hledání a sbírání. Ale ono to ani nebylo hledání. Neustále jsme nosili plné košíky do auta. Úžasné to bylo,“ chlubí se další nadšený sběratel hub z Pregrady, městečka v horách u chorvatsko-slovinských hranic.

Nepřeberné množství receptů

Členové houbařského spolku Liška dali dohromady svoje přebytky, které už ani nesuší, ani nezavařují, a na náměstí před městskou knihovnou uvařili houbový guláš.

Na jeho přípravu se spotřebovalo 10 kilo mladého hovězího, 10 kilo brambor, 13 kilo hříbků a 8 kilo cibule. Chutnal skvěle. Zájem byl ale také o lahůdku, kterou připravila další z členek houbařského sdružení Liška, paní Daniela. Upekla hříbkový štrůdl.

Vysbíráme v lesích houby? Z houbaření je díky internetu soutěž, tvrdí etnolog

Číst článek

Recept:

Na pánvi se zpění nadrobno nakrájená cibule, do ní se dá trochu česneku, slaniny a krájené hříbky. Když vše zchladne, přidají se dvě vajíčka a dvě deci smetany. Náplň se zabalí do listového těsta, půl hodiny peče  a houbový zázrak je hotový.

Chorvatští houbaři samozřejmě ze svých úlovků připravují smaženici, nebo houbové řízky. Běžné jsou hlavně tady na severu Chorvatska různé omáčky, polévky a maso na houbách.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme