Citron můžeme na řízek vymačkávat podle etikety jen jediným možným způsobem, zdůrazňuje Špaček
Citron může být ozdoba pokrmů, nebo může sloužit k tomu, abychom si z něj vymačkali šťávu na pokrmy. Ladislav Špaček, odborník na vývoj etikety, upozorňuje, že existuje jen jediný správný způsob, jak citrus vymačkat. „Napíchneme ho na vidličku přes dužninu a v protitlaku k vidličce, kdy se opíráme o kůru, vymačkáváme šťávu na rybu,“ popisuje pro Český rozhlas Region.
Jestliže je citron nakrájený na kolečka, tak je to ozdoba a není možné z něj dostat žádnou šťávu. Jestliže chce hostitel nabídnout citron k vymačkání šťávy, tak ho musí servírovat nakrájený na měsíčky.
Většina Čechů netuší, jak správně používat příbor. Vidličku drží jako vařečku při hnětení těsta
Číst článek
„Buď je citron položený na okraji talíře, dáme-li si řízek nebo rybu. Nebo na zvláštním talířku, třeba když si budeme chtít ochutit ústřice,“ přibližuje Ladislav Špaček.
„Nikdy, ale opravdu nikdy nesmíme vzít měsíček citrónu do prstů a pokoušet se z něj vymačkat šťávu jenom prsty. Stoprocentně by ten měsíček citronu skončil v dekoltu naproti sedící dámy,“ vysvětluje.
Citron je podle něj možné vymačkávat jediným možným způsobem.
„Napíchneme ho na vidličku přes dužninu a v protitlaku k vidličce, kdy se opíráme o kůru, vymačkáváme šťávu na rybu, na štědrovečerního kapra, na řízek nebo na ústřici. Potom citron odložíme na okraj misky nebo talíře, na které nám ho obsluha přinesla, a můžeme začít konzumovat,“ dodává Špaček.