‚Vážně mi za to ten dort stojí?‘ Britští vědci chtějí, aby byl na obalech údaj o cvičení

Britští vědci si myslí, že by na obalech měl být uvedený údaj o tom, za jak dlouho člověk spálí kalorie z dané potraviny. Značně by to podle nich omezilo obezitu. „Mohlo by to ale mít velmi špatný dopad na lidi trpící poruchou příjmu potravy či na osoby, které jsou k těmto poruchám náchylné,“ uvedl Tom Quinn z nadace Beat, která takovým lidem pomáhá.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoládový dort (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

Na obalech potravin by kromě tabulky s energetickou hodnotou měla být také informace o tom, kolik pohybu je třeba k tomu, aby byly tyto kalorie spáleny. Navrhla si to skupina britských vědců. Podle nich by takové označení pomohlo lidem jíst zdravěji a snížit nadměrný energetický příjem na doporučené hodnoty. S odvoláním na studii publikovanou ve vědeckém časopisu Journal of Epidemiology and Community Health o tom ve středu informoval zpravodajský web BBC.

Autoři studie jsou přesvědčeni, že pokud by lidé věděli, že například ke spálení kalorií v pizze jsou zapotřebí čtyři hodiny chůze a 22 minut běhu pomůže spálit kalorie obsažené v čokoládové tyčince, uměli by si lépe představit, jakou má jídlo energetickou hodnotu. To by prý přispělo ke zdravějšímu stravování.

Poznatek vědců z univerzity v Loughborough se opírá o další studie, které zkoumaly dopady tohoto typu označení potravin. Vědci dospěli k závěru, že označení obsahující informaci o cvičení by mohlo pomoci snížit průměrný kalorický příjem jedince o až 200 kalorií denně. Na první pohled se číslo nezdá vysoké, podle studie by to ale výrazně pomohlo v boji s obezitou.

‚Není to o držení diet‘

Muži potřebují v průměru přijímat zhruba 2500 kalorií denně, ženy 2000 kalorií. Pokud má člověk dlouhodobě větší kalorický příjem než výdej, ukládají se přebytečné kalorie do tukových zásob a vede to k obezitě, poznamenal BBC.

Žádné zabalené kostky cukru. Při výběru čokolády zkoumejte zadní strany obalů

Číst článek

„Zajímají nás různé způsoby, jak přimět veřejnost, aby se okolo jídla lépe rozhodovala a věnovala se více fyzické aktivitě,“ uvedla vedoucí studie Amanda Daleyová. Podle ní si lidé často myslí, že konzumují méně kalorií, než je tomu ve skutečnosti. „Není to o držení diet… Cílem je lidi poučit o tom, že jídlo, které konzumují, má energetickou hodnotu a mohou si pak sami říct: ‚Opravdu chci dvě hodiny běhat, abych spálil/a ten čokoládový dort? Vážně mi za to ten dort stojí?‘,“ řekla.

Možnost takového označování potravin ale také vyvolává obavy z možného ohrožení osob s poruchou příjmu potravy. „Ačkoliv si uvědomujeme nutnost snížit míru obezity, označovat takto jídlo by mohlo mít velmi špatný dopad na lidi trpící poruchou příjmu potravy či na osoby, které jsou k těmto poruchám náchylné,“ uvedl Tom Quinn z nadace Beat, která takovým lidem pomáhá. „Víme, že mnoho lidí s poruchou příjmu potravy cvičí příliš, takže pokud by se jim řeklo, kolik mají cvičit, aby spálili kalorie, mohlo by to jejich symptomy ještě zhoršit,“ doplnil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme