Nejistá budoucnost kebabu. Masovou pochoutku ohrožuje zákaz fosfátů

Oblíbená turecká pochoutka se ze stánků rychlého občerstvení přesunula na internet. O budoucnosti populárního kebabu se začalo ve velkém diskutovat kvůli zprávám o tom, že ho může zakázat Evropský parlament. Tedy ne přímo kořeněnou specialitu, ale fosfáty, které jsou při nakládání masa nepostradatelné.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kebab (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Diskuse se od fosfátů rychle stočila ke kebabu, protože se jednoduše jejich výroba bez fosfátů neobejde. Velké koule mletého jehněčího, telecího nebo kuřecího masa se v současné podobě zrodily v Německu a v posledních letech si našly oblibu i v Česku. Obvykle se dodávají jako zmrazené polotovary. Ve stáncích rychlého občerstvení je pak pomalu ogrilují a dávají je buďto do tureckého chleba, nebo je točí do placek s názvem dürum.

Výtka k fosfátům směřuje právě na zmrazené masné výrobky. Podle studie z roku 2012 totiž fosfáty možná napomáhají kardiovaskulárním onemocněním. Zdravotnický výbor Evropského parlamentu proto minulý týden hlasoval pro zákaz používání přísad s fosfáty a to spustilo tuhle kebabovou kauzu.

Změna nočního života

Podle zástupců Německé asociace zpracovatelů Döner kebabu, kteří mluvili s deníkem Bild, jsou fosfáty nezbytné k tomu, aby mohlo být maso šťavnaté a mělo typickou kořeněnou chuť. O osud pochoutky se proto začali bát fanoušci kebabu po celé Evropské unii. Na Facebooku se šíří třeba články, které píší o tom, že by zákaz změnil průběh současného nočního života v řadě metropolí. Spousta lidí totiž po odchodu z klubu v pozdních nočních hodinách sahá po svačině v podobě kebabu.

Bojí se i někteří němečtí politici. Renate Sommerová z německé Křesťanskodemokratické unie na svém facebookovém profilu napsala, že zákaz fosfátových přísad ukončí výrobu kebabu a povede ke ztrátě tisíců pracovních míst.

Podle europoslankyně Susanne Meliorové za německou sociální demokracii se ale žádný zákaz nechystá. Řekla, že zdravotnický výbor chtěl pouze upozornit na možné problémy s fosfáty. Konečná studie má ale vyjít až příští rok, a tak zatím není důvod k žádné regulaci.

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme