Konzumace masa zatěžuje planetu emisemi oxidu uhličitého. Stravovacím vzorem má být Bangladéš

Za emise oxidu uhličitého mohou i stravovací návyky. Kdyby mnoho zemí tyto návyky změnilo, škodlivé zplodiny by dokázaly snížit, píše server EurActiv.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto. | Foto: CC0 Public domain, unsplash.com

Odkazuje se na studii serveru nu3, který se specializuje na správnou výživu. Emise oxidu uhličitého podle ní zvyšuje spotřeba živočišných produktů. Pro jejich snížení by mohly udělat víc třeba Švédsko, Dánsko, Finsko a Norsko, kdyby tyto výrobky nahradily zeleninou.

Skandinávci konzumují příliš mnoho mléčných produktů, jako je sýr nebo vejce. Mnohem lépe je na tom Německo, které jich spotřebuje méně a nachází se na žebříčku emisí až na 38. místě.

Na nižších pozicích jsou i jihoevropské státy jako Itálie, Portugalsko a Španělsko. Naopak hůře se daří Řecku a Francii, jež mají nadměrnou spotřebu masa, zejména vepřového, hovězího a jehněčího, které jsou mnohem méně šetrné k životnímu prostředí než drůbež nebo ryby.

Ještě lépe dopadlo Česko, které navzdory velmi vysoké spotřebě vepřového masa figuruje až na 54. místě. Nejvíce by podle studie, citované serverem EurActiv, mohly snížit emise oxidu uhličitého nižší konzumací masa Argentina, Austrálie a Island, které se nacházejí na prvních třech příčkách.

Argentinci a Australané jedí zejména hovězí a spotřeba tam činí 55 a 34 kilogramů na hlavu ročně. Každý Čech pro srovnání spotřebuje 41 kilogramů vepřového.

Klíčem je ovoce a zelenina

Nejméně emisí produkuje Bangladéš, jehož obyvatelé se živí převážně zeleninou, obilninami, sójou a ořechy. Mezinárodní studie srovnává emise ve vztahu ke stravovacím návykům ve 130 zemích světa, a to za použití údajů Organizace pro výživu a zemědělství.

Kvalitní čokoládu poznáte podle křupnutí, radí na výstavě o dějinách československého čokoládovnictví

Číst článek

Studie udává přesné množství emisí oxidu uhličitého v každé zemi i spotřebu jednotlivých produktů. Rovněž upřesňuje, kolik oxidu by se dalo snížit, kdyby člověk nahradil jeden kilogram snědeného masa stejným množstvím vegetariánské stravy.

Jak zdůraznil manažer serveru nu3 Robert Sünderhauf, mohli bychom snížit objem emisí oxidu uhličitého pouhou změnou stravovacích návyků. Strava bohatá na zeleninu a ovoce je zkrátka zdravá nejen pro nás, ale i pro celou planetu.

Největší spotřebu masa i nejvyšší emise oxidu uhličitého mají město Hongkong, kde je oblíbené vepřové, a Brazílie a Spojené státy, které produkují i snědí obrovské množství hovězího.

Cílem studie je upozornit na ekologické důsledky nadměrné spotřeby živočišných produktů a vybídnout lidi ke změně stravovacích návyků s cílem snížit emise oxidu uhličitého, uzavírá server Euractiv.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme