Těstoviny mají minimální vliv na nadváhu, navíc mají antidepresivní účinky

Je pravda, že se po těstovinách tloustne? A jsou lepší bílé, nebo ty z celozrnné mouky? Přestože poslední tendence a móda v dietním stravování říká opak, po těstovinách se netloustne, píše italský deník La Repubblica.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

italian-1082230_1920_180705-100318_bej.jpg

Ilustrační foto. | Zdroj: pixabay.com

Nepochybně mají jako zdroj sacharidů svou kalorickou hodnotu, k níž je třeba při dietě přihlížet. Je však mnoho důvodů, které z těstovin činí základní potravinu nejen italské kuchyně, ale především středomořské stravy.

Tedy potravinového modelu, který dnes mnohé studie označují za jakýsi elixír dlouhého života, jenž chrání před kardiovaskulárními chorobami a nádory.

Začněme tím, že sacharidy mají být první a nejvýznamnější výživnou látkou, kterou denně přijímáme a že 50 až 60 procent celkových kalorií, které máme při dietě zkonzumovat, má pocházet ze sacharidů.

Existuje mnoho způsobů, jak zhubnout. Na diety ale nevěřím, tvrdí Pavel Maurer

Číst článek

Těstoviny a příbuzné potraviny mají přes výrazný přísun kalorií mnohem menší vliv na nadváhu než proteiny a tuky, a to právě díky tomu, jak funguje náš metabolismus. Naše tělo totiž stráví sacharidy velmi rychle, a proto se kalorie, které sacharidy obsahují, snadněji spotřebují v podobě tepla, než aby se hromadily.

Jednoduché a rafinované cukry jsou škodlivé, protože v případě, že se jich konzumuje příliš, přispívají k rychlé akumulaci energie. Lepší jsou složité cukry, jako je škrob, hlavní složka těstovin, a to proto, že mají nízký glykemický index.

Nízký glykemický index vyvolává delší pocit sytosti, vede k nižší váze a snižuje riziko cukrovky. Ještě lepší je, když k sacharidům konzumujeme optimální množství vlákniny. Proto je celozrnný produkt pro naše zdraví nepochybně vhodnější.

Dnešní maso je jako Arnold Schwarzenegger. Dejte šanci nedokonalým plemenům, radí řezník

Číst článek

Těstoviny je možné připravit na mnoho způsobů a spolu se zeleninou či rybou je to nutričně vyvážený pokrm. Konzumace těstovin nás také činí šťastnými, neboť obsahuje aminokyselinu tryptofan, kterou náš organismus přeměňuje na serotonin, neurotransmiter s antidepresivními účinky.

Dietním pilulkám se raději vyhnout

V globální společnosti působí mnoho faktorů, které zajišťují nějaké dietě popularitu. Stačí, když některá celebrita dietu drží a média se již postarají o to, aby se stala známou. Módním dietám je ale třeba se vyhýbat, protože valná většina z nich nemá reálný vědecký základ.

Vhodná je konzultace s odborníkem, protože každá dieta má být každému šita na míru. Každý člověk má určitou fyzickou konstituci a metabolismus a jen po studiu komplexního stavu pacienta je možné doporučit správný dietní režim.

Vyhýbejme se všem dietám, které slibují zhubnout sedm kilogramů za sedm dní, a všem zázračným pilulkám, které mohou poškodit zdraví. Jen lékař může předepsat léky, které pomáhají přizpůsobit se dietě a optimalizovat její účinky.

Dietu a pevnou vůli nemůže nahradit žádný lék. Jakoukoli farmakologickou formu, byť i přírodní, v podobě pastilek či nápojů, je třeba užívat jen pod dohledem lékaře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme