Kuchyně restaurace Spices | Český rozhlas

Luxusní Asie ve Spices.
Jako jediní v Česku tam mají
vlastní tandoori pec

Praha|Ondřej Golis, Filip Jandourek|

Čtěte celý článek

Restaurace Spices malostranského hotelu Mandarin Oriental je bezesporu jedním z nejluxusnějších tuzemských podniků zaměřených na asijskou kuchyni. Léta pod vedením Jiřího Štifta sbírala ocenění, štafetu po něm však loni přebral Zdeněk Křížek. Ten také pozval server iROZHLAS.cz do své kuchyně, aby mu ji představil pro seriál ukazující zákulisí známých českých restaurací.

"Jako jediný lokál v Česku vlastníme tandoori pec, v níž momentálně připravujeme pět jídel včetně základního chleba naan a papadam," představuje Křížek hned na úvod největší chloubu podniku Spices.

Menu restaurace je zaměřeno na jihovýchod (Thajsko, Vietnam, Indonésie, Malajsie), severovýchod (Čína, Korea, Japonsko) a Jihozápad Asie (Indie, Pákistán, Srí - Lanka). "Vynikáme regionální kuchyní Asie, která vznikla na základě mých cest. Toho, co jsem měl možnost zažít v sesterských hotelech Mandarin Oriental," přibližuje šéfkuchař, který se učil v Japonsku, Číně a Malajsii.

Další chloubou podniku je podle něj kari, jehož si dělají hned pět druhů. "Kari si připravujeme sami dle mé receptury. Máme asijské, indonéské, indické, thajské, malajsijské. Využíváme pouze čerstvé ingredience, žádné základní omáčky dovezené z Asie. Od svaření chilli papriček až do konce děláme sami. Z tohoto pohledu jsme unikátní," říká Křížek.

Ochutnat u něj lze street food klasiky jako nudle Pad Thai, kuřečí Tikka Masala či Sushi. Spices však nabízí i speciality pro náročné jako hovězí filet, foie gras a unagi knedlíčky, pošírovanou pražmu nebo makrelu pečenou v banánovém listu.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA