Michelin odebral hvězdu legendě gastronomie. Kritici s verdiktem nesouhlasí, prý jde o zajištění reklamy

Ve Francii v pondělí vychází světoznámý gastronomický průvodce Michelin. Letošní vydání poznamenala aféra kolem bývalé restaurace proslulého francouzského kuchaře Paula Bocuse. Podnik, který po něm nese jméno, přišel po více než půl století o jednu ze tří hvězdiček. Někteří kulinářští kritici se proti rozhodnutí inspektorů bouří.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průvodce Michelin vychází každý rok v lednu. | Foto: Gonzalo Fuentes | Zdroj: Reuters

„Tři hvězdičky má už 55 let. Paul Bocuse ztělesňoval slávu Michelinova průvodce,“ řekl ve vysílání televize RTL kulinářský kritik Périco Légasse. Podle něj inspektoři odebrali hvězdičku slavné restauraci nedaleko Lyonu proto, aby si zajistili reklamu.

Chyběl důkaz o existenci újmy. Francouzský šéfkuchař neuspěl se žalobou michelinského průvodce

Číst článek

„Gastronomie se teď celkově nejvíc řeší na internetu, na různých blozích a na instagramu. O papírové vydání je stále menší zájem, prodávají dvacet až třicet tisíc výtisků, navíc celkově je ten průvodce velmi drahý. Zoufale potřebují mediální rozruch, aby si udrželi slávu,“ říká Légasse.

Šéfkuchař Paul Bocuse zemřel v roce 2018. Před tím šířil francouzskou kuchyni ve Spojených státech, v Asii i v Latinské Americe. Mezi jeho oblíbené recepty patřila třeba polévka s černými lanýži.

Soud o hvězdu

V minulém roce se s Michelinem ohledně odebrané hvězdy soudil šéfkuchař Marc Veyrat. Jeho restaurace La Maison des Bois se stala první v historii, které byla odebrána třetí hvězda po jediném roce. Šéfkuchař odmítal nařčení inspektorů, že do jídla přidal anglický čedar jako náhradu za místní sýry, a požadoval zveřejnění poznámek inspektorů. To Michelin odmítl a soud následně vyhrál s tím, že Veyrat neprokázal, že mu autoři průvodce způsobili škodu.

Michelinský průvodce vychází jednou do roka a jeho verdikty mohou naplnit, nebo naopak pošlapat sny ambiciózních šéfkuchařů. Tři hvězdičky představují nejlepší možné hodnocení. 

Martin Balucha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme